Doelgroep
 • Schoolleiders, coördinatoren 
 • Leerkrachten 
 • Pedagogische begeleiders/adviseurs 
 • Onderwijsbeleidsmakers
Niveau

Beginners

Inspanning

2 dagen

Prijs

€ 350 (excl. BTW)

Incl. 2 boeken

Leerlingen Onderwijs slim organiseren

Omschrijving

Dit atelier is een uitnodiging om anders te kijken naar onderwijsorganisatie. Daar komt heel wat bij kijken: je visie scherp stellen, je kernopdracht versterken, slimme onderwijsteams samenstellen, keuzes maken qua leiderschap enzovoort. Maar laat dat je niet afschrikken, dit atelier vraagt geen specifieke voorkennis. Het is een kennismaking met wat wij noemen: ‘slim en warm organiseren’.

Vanuit ervaring en onderzoek

De afgelopen jaren begeleidden we ruim 150 scholen bij het evolueren naar een 'warme, slimme school'. Van wollig houden we niet, integendeel: we gaan voor onderbouwing (evidence-based is dan ook een kernwaarde van onze organisatie). Zo staven we onze methode en sturen we onze werkwijze constant bij, op basis van onderzoeksresultaten.

Waarover dat onderzoek gaat?

 • In een project met onderzoeksinstituut HIVA onderzochten we of de nieuwe samenstelling van leerkrachtenteams, zoals wij voorstellen, effectief werkt. In ons project zijn leerkrachtenteams verantwoordelijk voor een community van leerlingen en dit over vakken en leerjaren heen. Dit onderzoek is ondertussen afgerond. Als resultaat weten we wat de randvoorwaarden zijn om de schoolorganisatie aan te pakken en kennen we ook de valkuilen. 
   
 • Momenteel loopt er nog onderzoek in samenwerking met de Arteveldehogeschool en het CEGO rond jobdesign waarbij we nagaan of leerkrachten in ons project werkbaarder werk ervaren en wat de effecten daarvan zijn op leerlingen.

Wat je mag verwachten

Informatie en inspiratie rond ‘anders organiseren’ in onderwijs. Je zal ook met de andere deelnemers overleggen en inzichten delen. Naast een theoretische achtergrond krijg je getuigenissen uit de praktijk waarmee je zelf dat ‘anders’ organiseren kan invullen en wie weet, toepassen in je eigen school. Je leert met een helicopterview naar een school(organisatie) kijken en daarbij kan je terugvallen op een theoretisch kader. Dat kan je zelf als basis gebruiken om een school slim en warm te organiseren.  

touwtrekken

Opleidingsinhoud

 • Je maakt kennis met 'innovatief organisatieontwerp' en krijgt basiskennis rond 'warm en slim organiseren'.
 • Je krijgt zicht op wat een verandertraject (richting anders organiseren) zoal inhoudt. “Hoe begin ik hier nu aan?” loert al snel om de hoek. Geen zorgen, daar zoeken we samen een antwoord op. Je krijgt ook een concrete veranderaanpak mee.
 • Er komen getuigenissen aan bod die een verandertraject hebben doorlopen. 
 • We gaan in op de werking van autonome teams. Welke bevoegdheden en taken wijs je toe aan die teams, hoe ga je om met leidinggevende teams (leiders)?   
 • We staan stil bij de gevolgen van scholen ‘slim en warm organiseren’ en de impact ervan op het leiderschap.  

Leerdoelen

 • Je verwerft basisinzichten in wat wij 'innovatieve arbeidsorganisatie' noemen.
 • Je werkt volgens een veranderaanpak ‘slim en warm organiseren’.
 • Je toetst je huidige situatie (jouw school of case) af aan ‘slim en warm organiseren’.

Doelgroep & niveau 

Mensen die zich inschrijven voor deze module hebben een uiteenlopend profiel: pedagogische begeleiders of adviseurs, consultants, schoolleiders, leerkrachten, coördinatoren en onderwijsbeleidsmakers. Iedereen die beroepshalve betrokken is bij onderwijs, kan inspiratie putten uit dit atelier. 

Er is geen specifieke voorkennis vereist. 

Schrijf je in voor deze opleiding

Dit 'atelier' is de eerste stap binnen ons modulair leertraject voor het onderwijs. We organiseren deze tweedaagse  in het voorjaar van 2020 (op 28 januari en 5 maart). De opleidingslocatie is het Impact House in Brussel.

Vereist veld
Selecteer de opleidingscyclus die je wil volgen
25

Aantal deelnemers

Minimum 10, maximum 25 deelnemers

Getuigschrift

Je krijgt een deelcertificaat

Bijkomende info

 • Deze opleidingsmodule is gloednieuw en zal voor het eerst georganiseerd worden in het najaar van 2019. Inschrijven doe je via het formulier hierboven. 
 • De deelnameprijs, €350 excl. BTW, covert de tweedaagse en je krijgt ook 2 boeken naar huis: 'Scholen slim organiseren' (2015) en 'Op grote schaal Slim organiseren' (2018). Geschreven door Tom Van Acker en Yves Demaertelaere.
 • Financieel voordeel: je kan de kostprijs van deze opleiding mogelijk drukken via de KMO-portefeuille (dat is een aanvraag tot subsidie). Meer informatie kan je hier vinden. 
 • Heb je een vraag? Neem dan contact op met Hakima.

Magazine

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

OPINIE - De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).