Doelgroep

- Voedingsbedrijven 
- HR managers, Productie managers, Change managers 
- CEO’s of COO’s

Niveau

Beginners

Inspanning

4 sessies
⇒ 2 volledige dagen,
2 halve dagen

Prijs

€2.000 (excl. BTW)

⇒ 2 deelnemers uit eenzelfde bedrijf


€500 (excl. BTW)

⇒ elke extra deelnemer

Omschrijving

Zowat elk voedingsbedrijf wordt in deze tijden geconfronteerd met volgende vragen:

 • Hoe kunnen we als organisatie flexibel en klantvriendelijk blijven? 
 • Hoe krijg ik iedereen mee in een groeispurt? Hoe zorg ik ervoor dat het niet te veel wordt voor de medewerkers en dat ze initiatief (blijven) nemen? 
 • Wie doet wat? Stel ik leidinggevenden aan, of niet? En wat verwacht ik van hen? Kies ik voor specialisten zoals een kwaliteitsverantwoordelijke en een HR-verantwoordelijke en hoe laat ik ze best opstarten? 
 • Er bestaan (noodgedwongen) veel regels en procedures. Niet iedereen volgt deze even goed. Hoe realiseer ik meer betrokkenheid op de werkvloer op het vlak van onderhoud, veiligheid of kwaliteit? 
 • Onze organisatie is opgedeeld in verschillende afdelingen. Valkuilen die daarbij om de hoek schuilen zijn slechte communicatie, moeilijke samenwerking of niet tot oplossingen komen. Hoe voorkom ik een slechte sfeer en hoe anticipeer ik daarop? Hoe beperken we fouten, kwaliteitsproblemen of het uitblijven van resultaten op het vlak van rendement. 
 • Om onze positie te behouden of nog verder te groeien, moeten we nog een tandje bijsteken. Hoe kan ik het potentieel ten volle benutten van zowel specialisten en leidinggevenden als de andere medewerkers? Misschien moeten leidinggevenden zelf teveel regelen, controleren en brandjes blussen. Waardoor er te weinig tijd overblijft voor het uitwerken van structurele oplossingen of innovatie. Ook op de werkvloer is er mogelijk ruimte voor verbetering. 
   

Klinkt dat bekend in de oren? Dan is deze opleiding een eerste stap in de goeie richting. Je krijgt heel wat praktische inzichten en oplossingen aangereikt. En je krijgt het gezelschap van andere voedingsbedrijven in een gelijkaardige situatie. Ook van hen kan je veel ideeën en inspiratie opdoen.

Het programma van de opleiding is opgebouwd rond het organisatiecanvas. Tijdens 4 sessies zoomen we in op elk van de 8 bouwstenen uit dit canvas. Tussen de sessies door krijgen de deelnemers een opdracht mee. Als resultaat komen we tot een analyse van het eigen bedrijf en stellen we een actieplan op om te evolueren naar een efficiëntere organisatiestructuur.  

Doelgroep & niveau

4 tot 6 voedingsbedrijven kunnen deelnemen aan de opleiding. We raden aan om met 2 of meer sleutelpersonen (bedrijfsleider, productiemanager, HR) uit het bedrijf deel te nemen. Van in het begin krijgen verschillende mensen uit het bedrijf dezelfde inzichten mee. Zo creëren we draagvlak en wordt een grotere basis voor verandering gelegd. Deze aanpak bleek trouwens al succesvol bij bedrijven zoals Delino, Vandemoortele en La vie est belle

Leerdoelen

Na deze opleiding: 

 • heb je een integraal beeld op de arbeidsorganisatie en de werking in je eigen bedrijf. 
 • weet je welke richting je uit moet om efficiënter en flexibeler te organiseren.  
 • heb je ideeën over hoe je de betrokkenheid van medewerkers kan verhogen en meer eigenaarschap kan creëren. 
6

Aantal deelnemers

Minimum 2, maximum 6 voedingsbedrijven

Getuigschrift

Je krijgt een deelnamecertificaat

Trainer

Opleidingsverantwoordelijke

Gard Bemelmans

Gard Bemelmans

Workitects

Praktisch

Start

Locatie

Verschillende locaties (obv gastbedrijven)

Tijd

4 sessies, afwisselend volledige en halve dagen.

Prijs

€2.000 (2 deelnemers)
€500 (voor elke extra deelnemer)

Bijkomende info

Elke sessie start met een rondleiding bij één van de deelnemende bedrijven (wat wij een ‘gastbedrijf’ noemen). Op deze data gaan de sessies door: 

 • 18 september 2019 (9-17u, bij een gastbedrijf) 
 • 9 oktober 2019 (9-12u30, locatie nog te bepalen) 
 • 5 november 2019 (9-17u, bij een gastbedrijf) 
 • 25/11 (12u30-17u, Food Pilot Melle) 

Kostprijs

 • 2 deelnemers: € 2.000 excl. BTW 
 • Elke extra deelnemer: € 500 pp excl. BTW 
 • Alimento voorziet een tegemoetkoming voor bedrijven met PC 118 - PC 220 van €360 euro/dag. Onafhankelijk van de grootte van het bedrijf en het aantal deelnemers. Contacteer Lieve Ruelens voor meer informatie: 0472 118 622 of lieve.ruelens@alimento.be 
   

Heb je interesse? Stuur ons een mailtje: info@workitects.be 

Deze opleiding kadert in het innovatieproject WIFI 2020 (Workplace Innovation for the Food Industry 2020) van Flanders’ FOOD, Alimento en Workitects.

Magazine

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Innovatieve woonzorgcentra

Hoe staat het met de werkbaarheid in onze woonzorgcentra?

We organiseerden een werkbaarheidsbevraging bij 20 Vlaamse woonzorgcentra. Uit deze studie kunnen we al 3 lessen trekken. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).