Wanneer?
  • 25 oktober 2023
    (10.00 - 11.30 uur)
Waar?

Online event. Na inschrijving ontvang je een Zoom-link.

Prijs?

Dit event is gratis en wordt georganiseerd in het kader van het ESF540-project WIDE (Workplace Innovation in a Digital Environment).

Doelgroep?
  • bedrijfsleiders en zaakvoerders
  • HR-managers
  • productiemanagers
  • IT- en technische specialisten

Mens en technologie in symbiose

Door opkomende technologische innovaties, zoals artificiële intelligentie, worden bedrijven gedwongen hun werk- en productieprocessen aan te passen. Dit impliceert dat de manier waarop het werk wordt georganiseerd continu herbekeken en geëvalueerd moet worden. Het loont om tijdens dit proces stil te staan bij de impact van technologie op de werkbaarheid van jobs. Met andere woorden, hoe kunnen mens en technologie in symbiose werken?

Technostress of technopower? Technologie kan helpen om de werkbaarheid van jobs te verhogen. Je zou in dit verband kunnen spreken over ‘technopower’: technologie ondersteunt medewerkers en teams om comfortabeler en autonomer te werken, terwijl gevaarlijk, saai en weinig zinvol werk uit handen wordt genomen.

In de realiteit zien we helaas ook dat bepaalde digitaliseringsacties een negatieve impact kunnen hebben op de werkbaarheid en zinvolheid van jobs.

  • Jobs kunnen worden ‘uitgehold’: door automatisering blijven enkel controletaken of manuele, kortcyclische resttaken over, zoals producten klaarleggen, sorteren of bandwerk.
  • Jobs kunnen complexer worden: medewerkers moeten bijvoorbeeld met een nieuwe machine of digitale tool aan de slag, wat voor ‘technostress’ kan zorgen.
  • Jobs kunnen volledig worden getransformeerd: digitalisering kan het takenpakket van medewerkers compleet veranderen, waardoor er een ‘reskilling’ van de betrokken operatoren vereist is.
technostress

Digitaliseren is laten participeren

Mensgerichte digitalisering is het resultaat van een stapsgewijs proces, waarbij de uiteindelijke gebruikers zo vroeg mogelijk betrokken worden. Je kan hen informeren, consulteren of gaan voor volledige co-creatie.

participatie

Na dit slotevent weet je waar je op kan letten om de impact van (digitale) technologie op de werkbaarheid van jobs en de samenwerking tussen mensen te evalueren. Drie bedrijven uit de textiel-, hout- en voedingssector getuigen bovendien hoe zij hun medewerkers meenemen in hun digitaliseringsverhaal.

Agenda

Het online event duurt 90 minuten. Hierbij wordt er ook tijd voorzien voor een aantal vragen.

 

 

Food Pilot

Trainer

Ben je overtuigd?

ESF

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.