Doelgroep
 • Change managers, HR managers, Project managers 
 • CEO’s en COO’s
 • Leidinggevenden
 • Adviseurs of consultants
 • ...
Niveau

Beginners
(geen kennis van IAO vereist)

Inspanning

05 februari 2021
9u - 13u

Prijs

€350 (excl. BTW)

Omschrijving

De basisprincipes en werking van een innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) worden uit de doeken gedaan. Deze inspiratiesessie is een kennismaking voor iedereen die nog niet vertrouwd is met innovatieve organisatiemodellen en methodes om een organisatie vorm te geven. Zo krijg je, onder andere, zicht op het het organisatiecanvas. Naast theoretische inzichten, zoomen we ook in op verschillende voorbeelden uit onze praktijkervaring. Zo begeleidden wij al organisaties in de zorg-, industrie-, diensten- en onderwijssector naar een innovatief organisatiebeleid.

Opleidingsinhoud

Volgende thema's komen aan bod:

 • Waarom innovatief organiseren?  
  Wat geeft aanleiding tot het opstarten van een veranderingstraject, welke factoren uit de interne en externe omgeving van een organisatie spelen daarin mee? Waarom zou er verandering moeten komen? 
   
 • Wat zijn de uitgangspunten? 
  Als de keuze gemaakt werd om een herontwerp te starten (als de waarom-vraag beantwoord werd), bepalen we hoe we dat gaan doen. De principes van een innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) zijn wetenschappelijke onderbouwde inzichten die we sterk in de praktijk kunnen omzetten. Als vertrekpunt gebruiken we hierbij het organisatiecanvas. Deze uitgangspunten vormen de basis en kunnen we toepassen op zowat alle sectoren.
   
 • Hoe kan ik IAO in mijn organisatie introduceren?  
  Als je ziet dat er ruimte voor verbetering is, inzicht hebt op welk vlak je wil veranderen en je mee bent in de principes die je daarvoor wil hanteren, wil je meestal zo snel starten. Vooraleer je dat doet, is het essentieel om de kritische succesfactoren van een herontwerp te bepalen.  
   
 • Waar kan Workitects bij helpen? 
  Je staat er niet alleen voor. Onze Workitects staan klaar om je te helpen. We leggen kort uit wat je van ons mag verwachten en wat onze belangrijkste innovatiedoelstellingen zijn.  
juiste weg

Doelgroep & niveau

 • Voor iedereen die op een frisse manier naar zijn/haar organisatiestructuur wil kijken en kennis wil maken met een innovatieve manier van organiseren.
 • Voor medewerkers in een organisatie, waar een verandertraject start. 
 • Voor nieuwe medewerkers in een organisatie in verandering

Leerdoelen

Na deze opleiding: 

 • Kan je inschatten of jouw/een organisatie behoefte heeft aan een herontwerp 
 • Ken je de basisprincipes van innovatief arbeid organiseren 
 • Weet je op welke punten een verandertraject geëvalueerd moet worden of waaraan het traject moet voldoen om te kunnen slagen (kritische succesfactoren) 
10

Aantal deelnemers

Minimum 4, maximum 10

Trainer

Opleidingsverantwoordelijke

Eliene Rijcken

Eliene Rijcken

Workitects

Praktisch

Start

Locatie

Leuven

Tijd

9u-13u

Prijs

€350 (excl. BTW)

Bijkomende info

 • Financieel voordeel: druk de kostprijs van deze opleiding via de KMO-portefeuille (dat is een aanvraag tot subsidie). 
  Meer informatie.
 • Wil je dat we je op de hoogte houden van een nieuwe editie 'Proeven van IAO'? Vul dan het formulier hieronder in. 

Magazine

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Innovatieve woonzorgcentra

Hoe staat het met de werkbaarheid in onze woonzorgcentra?

We organiseerden een werkbaarheidsbevraging bij 20 Vlaamse woonzorgcentra. Uit deze studie kunnen we al 3 lessen trekken. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).