Doelgroep
 • organisatie- en managementconsultants
 • interne change agents (HR)
Niveau

Beginner

Tijdstip

17 november 2020
9u-13u

Prijs

€ 600 (excl. BTW)

Werkblokken

Wat is Werkblokken?

Werkblokken is een laagdrempelig simulatiespel. De ene groep speelt in een functioneel model, de andere in een stroomsgewijs model. Binnen welke structuur voelen medewerkers zich comfortabel en welke organisatiekeuzes leveren het beste resultaat op?

Met dit spel willen we aantonen dat organiseren ook anders kan. Een stroomsgewijze organisatie blijkt performanter dan het wijdverspreide functionele model. Het lijkt misschien onlogisch, maar de resultaten bewijzen het keer op keer.

Opleidingsinhoud

In een halve dag tijd dompelen we je onder in de werking, de spelregels, de opstelling en de theorie achter het Werkblokken-spel. Wie nog geen kennis heeft van IAO, volgt best eerst onze webinarreeks: een intergrale kijk op organisatieontwerp.

In de toolopleiding Werkblokken leer je: 

 • wat de basisprincipes van organisatieontwerp zijn 
 • het onderscheid tussen functioneel versus stroomsgewijs organiseren 
 • Werkblokken faciliteren 
 • de spelregels, opstelling en benodigdheden 
 • inzicht krijgen in het spelverloop (je speelt het spel zelf) en hoe je als facilitator moet ingrijpen  
 • wat mogelijke valkuilen en interventiemomenten zijn tijdens Werkblokken

 Schrijf je in voor de toolopleiding

Werkblokken

Leerdoelen

Na het volgen van dit programma:

 • kan je Werkblokken gebruiken om je klanten op een toegankelijke manier te introduceren met stroomsgewijze organisatie. Het is een aanleiding om na te denken over organisatieontwerp en is mogelijk een trigger voor de start van een herontwerp. 

 • mag je de Werkblokken-speldoos bij ons huren. 

Doelgroep & niveau 

Deze opleiding is speciaal voorzien voor organisatie- en managementconsultants of adviseurs en interne change agents (HR managers, project managers, productie managers enz.).

20

Aantal deelnemers

Minimum 5, maximum 20

Getuigschrift

Je krijgt een deelnamecertificaat

Trainer

Opleidingsverantwoordelijke

Eliene Rijcken

Eliene Rijcken

Workitects

Start

Locatie

Leuven

Tijd

1 halve dag: 9u-13u 

Prijs

€600 (excl.BTW)

Bijkomende info

 • Financieel voordeel: druk de kostprijs van deze opleiding via de KMO-portefeuille (dat is een aanvraag tot subsidie). 
  Meer informatie vind je hier.

Magazine

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Innovatieve woonzorgcentra

Hoe staat het met de werkbaarheid in onze woonzorgcentra?

We organiseerden een werkbaarheidsbevraging bij 20 Vlaamse woonzorgcentra. Uit deze studie kunnen we al 3 lessen trekken. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).