Onderzoeken en innoveren

Wij tekenen in op onderzoeksprojecten van 2 of 3 jaar over organisatieontwerp. Dat doen we binnen verschillende sectoren: onderwijs, zorg, voedingsindustrie, maakindustrie en diensten.

Wat doen we juist binnen een onderzoeksproject?

 • Bij het ontwikkelen van tools en/of methodieken werken we op een evidence-based manier. Dat wil zeggen dat we een tool/methodiek ontwikkelen, vervolgens deze testen in het werkingsveld en er daarna verder aan sleutelen op basis van de data die we uit het werkingsveld verzamelden. Dat proces herhalen we tot we een volledig onderbouwde tool/methodiek op de markt kunnen brengen. Maar eigenlijk stopt dit proces nooit, want we blijven steeds bijleren door bijkomende praktijkervaring.
 • De uiteindelijke onderzoeksresultaten en nieuwe methodieken en/of tools worden verspreid naar organisaties en adviseurs via papers, publicaties, (tool)opleidingen etc. 
Onderzoek
Ontwikkeling van tools

Tools en opleidingen in het werkveld

Binnen onderzoeksprojecten ontwikkelen we tools, maar hoe gaan we juist te werk?

 • Conceptontwikkeling
  Studies en data gebruiken om concepten te onderbouwen
 • Toolontwikkeling
  Concepten omzetten naar een bruikbaar hulpmiddel voor organisaties
 • Interventies
  Doeltreffende interventies implementeren in organisaties
 • Evaluatie
  Effectiviteit van interventies evalueren over organisaties heen

Deze vier stappen blijven we herhalen tot de tool volledig onderbouwd de markt op kan. Daarna ontwikkelen we een toolopleiding zodat jij zelfredzaam wordt en met de tool zelfstandig aan de slag kan.

Afgelopen onderzoeksprojecten

De zorg- en ondersteuningsnoden in Vlaanderen worden steeds complexer. Verschillende professionals zijn meer en meer genoodzaakt om samen te werken, op elkaars kennis en expertise beroep te doen en informatie rond de persoon met zorg en ondersteuningsnood (PZON) te delen. Maar daar was het zorgsysteem in ons land niet op afgestemd. Daarom bouwden wij mee aan de hervorming van de eerstelijnszorg in Vlaanderen.

Magazine

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Innovatieve woonzorgcentra

Hoe staat het met de werkbaarheid in onze woonzorgcentra?

We organiseerden een werkbaarheidsbevraging bij 20 Vlaamse woonzorgcentra. Uit deze studie kunnen we al 3 lessen trekken. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).