Papers

over werk

Hoe werkbare jobs creëren?

Op basis van onze werkbaarheidsanalyses in twee innovatieprojecten in  respectievelijk de woonzorg- en voedingssector, schreven we een artikel over wat jobs werkbaar maakt en hoe je op een integrale manier aan die werkbaarheid kan sleutelen. Het artikel verscheen in 'Over.Werk' van het Steunpunt Werk.

inspiratienota

Leiderschap in woonzorgcentra met autonome teamwerking

Hoe krijgt leiderschap in autonome teams vorm: hoe worden ze geleid, hoe participeren ze in het beleid van hun organisatie en hoe worden teams en hun leiders gesteund en ontwikkeld? We verkenden deze vragen in de literatuur en in de praktijk van vier woonzorgcentra. De resultaten lees je in onze inspiratienota.

voeding

Werkbaarheid in de Vlaamse voedingsindustrie

Binnen het project WIFI2020 onderzochten we de werkbaarheid en de impact van verandertrajecten in de voedingsindustrie. De resultaten brachten we samen in een werkbaarheidsrapport van de Vlaamse voedingsbedrijven.

Paper

Jobontwerp en autonomie: een taakgerichte benadering

Leidt een taakgerichte benadering tot nieuwe inzichten in jobontwerp en autonomie? Laura Nurski en Seth Maenen schreven hier een paper over. 

WZC

Aan de start van het WZC project in 2019 brachten we de huidige werksituatie binnen Vlaamse woonzorgcentra in kaart. De resultaten legden per woonzorgcentrum de toenmalige pijnpunten bloot en dienden als basis voor een veranderplan. Intussen hebben de betrokken woonzorgcentra een tweejarig verandertraject doorlopen waarbij hun organisatie evolueerde naar een nieuwe, innovatieve en werkbare structuur. Benieuwd naar het resultaat? Lees hier meer.

Meer informatie over...

 Boeken
 Artikels
 Events
 Nieuws

Wat moet er op onze onderzoeksagenda?

Workitects is geworteld in de wetenschappelijke traditie van het sociotechnisch organisatieontwerp. Die wetenschappelijke onderbouwing, het blijvend op zoek gaan naar betrouwbare, op onderzoek gebaseerde kennis is voor ons essentieel. Wij geloven pas in de meerwaarde van onze eigen ideeën als er effectief (met data) aangetoond kan worden dat we een verschil maken. Dat onze methodes organisatorische vraagstukken écht helpen oplossen en werkbaar werk helpen creëren.

Heb jij daar ideeën rond? Loopt je vast op een bepaald punt in een herontwerp? Geloof je dat er rond een bepaald thema onderzoek ontbreekt: laat het ons weten. Want onze onderzoeks- en innovatieagenda kan jij mee bepalen.

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.