Kennismaking en inspiratie

Werkbaar werk
Webinar

Gratis webinar: eerste hulp bij werkbaar werk

Werkbaar werk is een doel dat vele organisaties willen bereiken, maar wat houdt dat juist in? Tijdens deze webinar toont Seth Maenen aan hoe werkbaar werk vooral een kwestie van organisatie is. 

Innovatieve arbeidsorganisatie
Webinar

Gratis webinar: verken innovatieve arbeidsorganisatie

Ben je geïnteresseerd in innovatieve arbeidsorganisatie (IAO), maar weet je niet goed wat het juist is of wat het voor jouw organisatie kan betekenen? In deze gratis webinar verkennen we met jou de wereld van innovatieve arbeidsorganisatie. We vertrekken vanuit verschillende probleemstellingen en reiken aan waarom IAO de juiste oplossing kan zijn. 

begin
Beginner

Proeven van innovatief organisatieontwerp

Ben je getriggerd om na te denken over organisatieontwerp? Voel je aan dat het anders kan qua interne organisatie, efficiëntie, of teamwerking? Misschien ben je op zoek hoe je nog beter het potentieel van mensen kan ontwikkelen. Dan start je best bij het begin: een kennismaking met Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO). 

Bouwen aan
Beginner

Inspiratiesessie Innovatief organisatieontwerp

Anderen overtuigen over het belang van een duurzame organisatiestructuur, dat kunnen we. Geloof je zelf in innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) en wil je er anderen kennis mee laten maken? Of ben je gedreven om de interne organisatie van een bedrijf aan te pakken maar kan je ondersteuning gebruiken om je verhaal over te brengen? Dan is onze inspiratiesessie IAO het overwegen waard.

Basisopleidingen

Organisatiecanvas
Webinar

Webinarreeks: een integrale kijk op organisatieontwerp

Structuurkeuzes zijn bepalend voor de werkbaarheid van je organisatie, maar er is méér nodig dan dat. Workitects benadert het innovatief organisatieontwerp breder aan de hand van het organisatiecanvas. Tijdens deze webinarreeks leer je elke bouwsteen kennen, maar ook hoe ze verbonden zijn en hoe ze op elkaar inwerken.

Nieuwe ideeën over organisatie-ontwerp
Beginner

Masterclass Innovatieve Arbeidsorganisatie

De laatste jaren is er nergens meer over geschreven en gedebatteerd dan over ‘het Nieuwe Werken’ en ‘The Future of Work’. Begrippen waar duchtig mee gegoocheld wordt. Wij laten de hype links liggen en geven concreet invulling aan dat ‘anders organiseren’. In deze opleiding (i.s.m. Antwerp Management School) gaat het om organisatiestructuur, cultuur en leiderschap.

Gespecialiseerde opleidingen

LeadershipMirror
Gevorderde

Evolueer naar gedeeld leiderschap

Autonome teams goed laten functioneren, vraagt om aangepast leiderschap. Het is essentieel om als leidinggevende een specifieke skill- en mindset uit te bouwen. Zo vermijd je om in oude gewoontes te hervallen, zoals een team aansturen vanuit je functie. In deze opleiding leer je welk leiderschap gewenst is in een omgeving waar er autonomie en verantwoordelijkheden bij het team liggen.

Werkmeter
Gevorderde

Toolopleiding: Werkmeter

Betrokken medewerkers zijn, meestal, blije medewerkers en essentieel voor een performante organisatie. Daarom is het zo belangrijk om te peilen naar hoe mensen hun werk beleven en verbanden te leggen met de organisatiestructuur. In deze training leer je 'Werkmeter' kennen en gebruiken. Het is een medewerkersbevraging die het welzijn op de werkvloer meet. Met de tool spoor je duurzame verbeteringen op het vlak van werkbaarheid op.

Superman
Beginner

Toolopleiding: Werkblokken

Hoe werk je best samen in een organisatie? Is dat in teams of blijft iedereen toch beter in zijn eigen laan? Met Werkblokken ontdek je de verschillende modellen op een laagdrempelige manier. Schrijf je in om dit simulatiespel te faciliteren en medewerkers een andere manier van samenwerken te laten voelen.

Teamborden
Beginner

Toolopleiding: teambord in onderwijs

Een betere samenwerking tussen directie en teams van leerkrachten? Dat kan! Wij springen daar zeer praktische mee om, aan de hand van een tool: het teambord. Het bord zorgt voor een interactieve en transparante setting. Het stimuleert dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. Het moedigt ook teamleden aan om uitdagingen op te nemen binnen het team. In deze opleiding leer je zo'n teambord opstellen.

Magazine

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Innovatieve woonzorgcentra

Hoe staat het met de werkbaarheid in onze woonzorgcentra?

We organiseerden een werkbaarheidsbevraging bij 20 Vlaamse woonzorgcentra. Uit deze studie kunnen we al 3 lessen trekken. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).