Onderzoeken en innoveren

Wij tekenen in op onderzoeksprojecten van 2 of 3 jaar over organisatieontwerp. Dat doen we binnen verschillende sectoren: onderwijs, zorg, voedingsindustrie, maakindustrie en diensten.

Wat doen we juist binnen een onderzoeksproject?

 • Bij het ontwikkelen van tools en/of methodieken werken we op een evidence-based manier. Dat wil zeggen dat we een tool/methodiek ontwikkelen, vervolgens deze testen in het werkveld en er daarna verder aan sleutelen op basis van de data die we uit het werkveld verzamelden. Dat proces herhalen we tot we een volledig onderbouwde tool/methodiek op de markt kunnen brengen. Maar eigenlijk stopt dit proces nooit, want we blijven steeds bijleren door bijkomende praktijkervaring.
 • De uiteindelijke onderzoeksresultaten en nieuwe methodieken en/of tools worden verspreid naar organisaties en adviseurs via papers, publicaties, (tool)opleidingen etc. 
Ontwikkeling van tools

Tools en opleidingen in het werkveld

Binnen onderzoeksprojecten ontwikkelen we tools, maar hoe gaan we juist te werk?

 • Conceptontwikkeling
  Studies en data gebruiken om concepten te onderbouwen
 • Toolontwikkeling
  Concepten omzetten naar een bruikbaar hulpmiddel voor organisaties
 • Interventies
  Doeltreffende interventies implementeren in organisaties
 • Evaluatie
  Effectiviteit van interventies evalueren over organisaties heen

Deze vier stappen blijven we herhalen tot de tool volledig onderbouwd de markt op kan. Daarna ontwikkelen we een toolopleiding zodat jij zelfredzaam wordt en met de tool zelfstandig aan de slag kan.

Partner nodig? 

We slaan graag de handen in elkaar om een blijvende impact te maken op de organisaties. Heb je een partner nodig met focus op organisatieontwerp, leiderschap of teamontwikkeling? We bekijken graag met jou de mogelijkheden. 

Afgelopen onderzoeksprojecten

De zorg- en ondersteuningsnoden in Vlaanderen worden steeds complexer. Verschillende professionals zijn meer en meer genoodzaakt om samen te werken, op elkaars kennis en expertise beroep te doen en informatie rond de persoon met zorg en ondersteuningsnood (PZON) te delen. Maar daar was het zorgsysteem in ons land niet op afgestemd. Daarom bouwden wij mee aan de hervorming van de eerstelijnszorg in Vlaanderen.

WIFI2020 (Workplace Innovation for the Food Industry 2020, HBC.2016.0500) is een innovatieproject waarin Workitects samen met Flanders’ FOOD en Alimento, met steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), gedurende vier jaar op pad gingen met een aantal Vlaamse voedingsbedrijven. Het doel: deze bedrijven ondersteunen en begeleiden bij het (her-)ontwerpen en ontwikkelen van hun arbeidsorganisaties en hierbij leren van hun verandertrajecten.

Magazine

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging.