We delen onze kennis via...

Open opleidingen

Tweejaarlijks organiseren we een reeks opleidingen over IAO, het organisatiecanvas en onze tools.

Publicaties

Bij de afronding van een onderzoek bundelen we onze voornaamste inzichten in een paper of boek. 

Artikels

In ons online magazine plaatsen we vaak nieuwe artikels: we leggen onze methodieken uit, we delen het laatste nieuws,...

Kennisdeling

Thema: Werkbaar werk

Voor ons is het duidelijk: om meer werkbaar werk te creëren moet je starten bij je jobinhoud en je organisatiestructuur. Maar waarom zijn deze net zo belangrijk? En hoe ga je aan de slag?

Thema: Innovatieve arbeidsorganisatie

In 2009 riepen we als Flanders Synergy ‘Innovatieve Arbeidsorganisatie’ (IAO) in het leven. In tussentijd veranderden we niet alleen van naam, maar benaderen we het innovatief organisatieontwerp ook breder.

Thema: Gedeeld leiderschap

Gedeeld leiderschap, gespreid leiderschap, collectief leiderschap, distributief leiderschap, collaboratief leiderschap: het zijn zo goed als synoniemen van elkaar. Maar wat betekenen ze en hoe ‘deel’ je leiderschap?

Themapagina: Teamontwikkeling

Meer en meer organisaties werken in teams. Toch zien we dat dit vaak niet zonder problemen verloopt. Maar wat veroorzaakt juist die problemen en hoe kunnen we ze voorkomen?

Magazine

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.