De context van Operator 4.0
De fabriek van de toekomst heeft nood aan een wendbare en flexibele organisatie waarbij medewerkers optimaal en kwalitatief ingezet worden en er oog is voor hun welzijn. Automatisatie op zich is hiervoor niet het volledige antwoord. Productvariëteit, flexibiliteit of human centered productie spelen een even belangrijke rol als de typische drivers, hoge loonkosten en kwaliteitseisen. De invoering van nieuwe technologie in organisaties staat dus niet per definitie garant voor succes:
- de implementatie van die nieuwe technologie kan mislukken: bv. omdat het niet gedragen en omarmd wordt door de betrokken medewerkers;
- het leidt niet tot de beoogde voordelen: bv. de vooraf gecalculeerde efficiëntiewinsten worden niet behaald;
- het veroorzaakt bepaalde niet voorziene neveneffecten: bv. automatisering leidt tot uitholling van jobs met een daling van de werkbaarheid.


Digitalisering + skillsrevolutie
= succes
De digitale transformatie gaat hand in hand met een skills revolutie: er zijn nieuwe vaardigheden nodig om de transformatie van de organisatie naar een fabriek van de toekomst te ondersteunen. Hoe kunnen voedingsbedrijven de juiste acties nemen op vlak digitalisering, waarbij er zowel aandacht gaat naar technologische aspecten (door partner Sirris) als naar arbeidsorganisatorische, mensgerichte aspecten (door Workitects). Hierbij spelen twee cruciale vragen:
- Wat is de impact van digitalisering op de jobinhoud en welbevinden van operatoren op de werkvloer? Welke stressfactoren spelen een rol en hoe kunnen we deze technologische innovaties inzetten om operatoren te ondersteunen en stress/ spanningen als gevolg van veranderende jobinhouden en verwachtingen (wijzigingen in verwachte/ vereiste competenties) te reduceren/ weg te werken.
- Hoe kunnen digitale tools ingezet worden om kortgeschoolde werknemers optimaal te laten functioneren in een steeds complexer wordende productieomgeving om zo een antwoord te bieden op de schaarste aan technologische profielen op de arbeidsmarkt.
Doel en aanpak
Het algemeen doel van het project is om de bedrijven uit de voedingsindustrie klaar te stomen als fabriek van de toekomst in een digitale wereld. Dat doen we aan de hand van:
- de ontwikkeling van twee demonstratoren voor de voedingsindustrie om de koppeling van digitale innovatie en impact op de mens tastbaar en demonstreerbaar te maken;
- de ontwikkeling van methodieken voor de analyse, ondersteuning en evaluatie van arbeidsorganisatorische aspecten bij digitaliseringsacties;
- de publicatie van een handboek ‘operator 4.0 in die voedingsindustrie’ met concrete tips en tricks mbt hoe digitale tools optimaal kunnen ingezet worden ter ondersteuning op de werkvloer aangevuld met testimonials;
- collectieve kennisverspreiding naar ruime doelgroep en collectief initiëren en begeleiden van vervolgtrajecten bij bedrijven gericht op korte termijn implementaties.

Interesse?
Wil je dit project vanop de eerste rij volgen en het onderzoek mee richting te geven ?
Je kan toetreden tot de begeleidingscommissie als je lid bent van Flanders' FOOD en/of Workitects en/of Sirris, ten minste gedurende de looptijd van het project. Bedrijven die lid zijn van de begeleidingscommissie, dragen voor een stuk bij aan het waarborgfonds.