Context
De verschuiving van massaproductie naar de productie van complexe op maat gemaakte producten in zeer kleine batches, dwingt producerende kmo's hun productie te transformeren. Klanten verwachten snelle levertijden en sterk op maat gemaakte producten. Dit dwingt KMO's om hun productieprocessen om te vormen naar een nieuwe manier van produceren.


Combinatie als oplossing
Het versnellen van de productie vereist de combinatie van innovatieve digitale technologieën (Industrie 4.0) en mensgerichte procesinnovatie (Quick Response Manufacturing - QRM) om de werknemers er diep bij te betrekken. Dit project zal KMO's helpen door inzichten en tools uit de velden van Quick Response Manufacturing en Industry 4.0 te combineren om de productie te transformeren naar ultrakorte productietijden.

Doel en aanpak
Het doel van het project is om de kmo's in de Euregio Maas-Rijn in dit proces te ondersteunen door:
Informerende en inspirerende kennisdeling
Om de doorlooptijd van productie te verminderen delen we kennis over:
- snelle responsproductie: Hoe vorm je zelfsturende teams? Hoe betrek je operators bij het productie-innovatieproces?
- innovatieve digitale technologieën: Hoe verbind je productiemachines? Hoe exporteer en visualiseer je productiegegevens in een dashboard?
Deze kennis wordt overgedragen aan de KMO's via praktische technologiefiches, inspirerende getuigenissen, bedrijfsbezoeken aan innovatieleiders, praktische demonstranten en praktische workshops.
Training, coaching en ondersteuning
KMO's kunnen een individuele use-case starten (ondersteund door een gesubsidieerde voucher) om hun productie te digitaliseren, met training en coaching van het projectpartnerschap.
Uitwisselen van best practices
KMO's en leveranciers van IT-oplossingen kunnen tijdens een lerend netwerk over het verkorten van de doorlooptijd hun ervaringen delen, van elkaar leren en mogelijkheden voor professionele samenwerking evalueren.
Partners
Workitects werkt hiervoor samen met:
- Sirris (BE)
- Technifutur (BE)
- Stichting Zuyd Hogeschool (NL)
- Basse-Meuse Développement (BE)
- Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (BE)
- Fontys (NL)
- Campus Heerlen Management & Development (NL)
- Sowalfin (BE)
Dit project wordt verder ondersteund door de volgende partners: FOM, LIOF, Keyport2020, AdN en Pôle Mecatech.
Financiering
Het Interreg-programma Euregio-Maas-Rijn (EMR) maakt deel uit van het Europees cohesiebeleid en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het totale projectbudget bedraagt 3,64 miljoen euro, waarvan 1,68 miljoen euro afkomstig is uit het EFRO-fonds.) Provincie Limburg (BE) ondersteunt dit project ook via de cofinanciering van Sirris en POM Limburg (268.000 euro).
Periode
Van 1/1/2020 tot 31/12/2022 zal het project lopen.