Wanneer?
  • 1 december 2023 
    (9.00-16.30 uur)
Waar?

Huis van de Bouw
Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde

Prijs?

€500 → 75 euro excl. btw
Deze opleiding wordt ontwikkeld met de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF566 – Thema 12322 Grote Evoluties Binnen De Industrie) en kan daardoor aan lage prijs worden aangeboden.

Voor wie?
  • bedrijfsleiders en zaakvoerders
  • HR-managers
  • productiemanagers
  • IT- en technische specialisten
  • consultants

(Max. 15 deelnemers. In het kader van het ESF-project krijgen mensen uit bedrijven voorrang. We streven daarbij naar deelnemers uit zoveel mogelijk verschillende organisaties.)

Mens en technologie in symbiose

Door opkomende technologische innovaties, zoals artificiële intelligentie, worden bedrijven gedwongen hun (productie)processen aan te passen. Dit impliceert dat de manier waarop het werk wordt georganiseerd continu herbekeken en geëvalueerd moet worden. Het loont om tijdens dit proces stil te staan bij de impact van technologie op de werkbaarheid van jobs. M.a.w. hoe kunnen mens en technologie in symbiose werken?

Technostress of technopower?

Technologie kan helpen om de werkbaarheid van jobs te verhogen. Je zou in dit verband kunnen spreken over ‘technopower’: technologie ondersteunt medewerkers en teams om comfortabeler en autonomer te werken, terwijl gevaarlijk, saai, routinematig en weinig zinvol werk uit handen wordt genomen.

In de realiteit zien we helaas ook dat bepaalde digitaliseringsacties een negatieve impact kunnen hebben op de werkbaarheid en zinvolheid van jobs.

  • Jobs kunnen worden ‘uitgehold’: door automatisering blijven enkel controletaken of manuele, kortcyclische resttaken over, zoals producten klaarleggen, sorteren of bandwerk.
  • Jobs kunnen complexer worden: medewerkers moeten bijvoorbeeld met een nieuwe machine of digitale tool aan de slag, wat voor ‘technostress’ kan zorgen.
  • Jobs kunnen volledig worden getransformeerd: digitalisering kan het takenpakket van medewerkers compleet veranderen, waardoor er een ‘reskilling’ van de betrokken operatoren vereist is.
technostress

Eerst organiseren, dan digitaliseren

Uit het Workitects-organisatiecanvas wordt duidelijk dat systemen de macrostructuur van de organisatie en de microstructuren van afdelingen of teams zouden moeten ondersteunen. Met systemen bedoelen we onder andere de infrastructuur, overlegsystemen, procedures en werkinstructies, hr-systemen, financiële systemen, wettelijke en regelgevende kaders; en ook de productielijnen, machines en andere (digitale) technologieën. Het motto is hier: ‘Systemen volgen structuur’. Toch is dit in de realiteit vaak niet het geval. Belangrijk is dat er bij de keuze en introductie van systemen -en dus ook nieuwe technologie- steeds wordt geredeneerd volgens de logica van het organisatiecanvas; en vanuit de visie en het toekomstbeeld van de organisatie.

x

Tijdens de opleidingsdag …

  • leer je o.b.v. het Workitects-organisatiecanvas waarom je eerst moet organiseren alvorens te digitaliseren;
  • krijg je 3 checklists aangereikt om de impact te evalueren van (digitale) technologie op medewerkers en de werkbaarheid van hun jobs;
  • krijg je inzichten en tips om medewerkers te betrekken in een digitale verandering, en mogelijke weerstanden op dat vlak te doorbreken;
  • maak je via een mobiele demonstrator van Sirris kennis met digitale tools om medewerkers en teams beter te laten (samen)werken;
  • zetten we je concreet op weg om de digitale ambities van je organisatie op een mensgerichte manier aan te pakken;
  • breid je je boekenkast uit met de inspiratiegids ‘Samen digitaal’;
  • én vul je niet enkel je hoofd, maar ook je maag met een lekkere broodjeslunch!
mobiele demo

Wat na de opleiding?

Ben je na deze ervaring overtuigd van onze benadering en wil je deze inzetten om de werkbaarheid in (je) organisaties te verhogen?

Dan zet Workitects je graag op gang en ondersteunt je bij de uitvoering. Zo wordt elke toepassing van een Workitects-tool een leerervaring, waardoor je de tool na enkele uitvoeringen helemaal onder de knie hebt. Workitects ondersteunt je zolang nodig of gewenst.

 

 

In-house Experience

Of wij ook een in-house experience kunnen organiseren? Natuurlijk! Jij zorgt voor minstens 8 deelnemers en wij regelen de rest!

Contacteer Lieven Eeckelaert om de opties te bespreken.

Trainer

Ben je overtuigd?

ESF

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.