1

Organisatieontwerp als hefboom om werkbaarheid te verbeteren

Ambitie is goed, wat realisme doet niemand kwaad. Als je haalbare doelen stelt, blijf je gemotiveerd en alert om ze effectief te behalen. Wat haalbaar is? De werkbaarheid in je organisatie verbeteren en gelijktijdig werken op de doeltreffendheid waarmee je je visie realiseert. Dat moet met een organisatiestructuur die in lijn is met je strategische speerpunten. Wissel van gedachten met ons.   

2

Organisatieontwerp is een proces van trial & error

Organisatie-ontwerp is een complexe uitdaging. Logisch, want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Er bestaat geen ‘one size fits all’-structuur. Daarom is elk verandertraject maatwerk en gaat het gepaard met vallen en opstaan. Succesvolle innovaties zijn bijna altijd het gevolg van minder succesvolle probeersels. Trial & error betekent niet lukraak interventies uitproberen. De ambitie is om doelgericht stappen te zetten waarmee je de organisatie stap per stap kan verbeteren. Dat is geen kleine uitdaging. Laat maar komen, bel ons. 

3

Een integrale aanpak biedt het meeste kans op succes

We zijn ervan overtuigd dat een verandertraject het meeste kans op slagen heeft, wanneer een organisatie rond 2 dimensies werkt: structuur (organisatiegericht) & cultuur (mensgericht). Organisaties verbeteren doen we via een participatief proces waarbij management én medewerkers de handen in elkaar slaan. Zowel de culturele als de structurele bouwstenen van de organisatie worden opgebouwd en raken vervlochten. Dat vormgeven lukt met een goede begeleiding die de juiste handvatten of instrumenten aanreikt, waarmee je zelf verder kan. De basisprincipes van organisatieontwikkeling die wij hanteren vind je in ons organisatiecanvas.  

4

Onderzoek en praktijk kunnen niet zonder elkaar

Het Nieuwe Werken, autonome teams, gedeeld leiderschap: we pakken het niet licht op, en blijven graag weg van al wat wollig aanvoelt of ruikt naar quatsch. Om die reden kiezen we resoluut voor een evidence-based aanpak die een wetenschappelijke onderbouwing combineert met ruime praktijkervaring.

Ons onderzoek is noodzakelijk, om te blijven leren uit verandertrajecten en de slaagkans van toekomstige interventies te verhogen. Zo ontwikkelen we manieren om obstakels die structuurverbeteringen in de weg staan, te ruimen. We houden ook een vinger aan de pols bij organisaties via eigen begeleidingen en de begeleidingen die het breder netwerk opneemt. Idee voor een onderzoekstopic? Interesse in begeleiding? Meld het! 

5

Geen impact zonder community

Wij staan niet alleen voor onze opdracht. We bouwen aan een netwerk van mensen die in IAO geloven en dit mee in praktijk omzetten. Dat netwerk bestaat o.a. uit adviseurs, change managers, overheden, onderzoeksinstellingen en organisaties uit het maatschappelijk middenveld. Via dit brede werkveld, waarbij we in verschillende sectoren actief zijn, trachten we zo groot mogelijke impact te realiseren.

Wij bieden een platform om onderling onderzoek, inzichten en (werk)instrumenten te delen zodat we blijven leren van elkaar en samen blijven bouwen aan betere organisaties en jobs. Join the club, word een Workitect.

Magazine

Klaasen&Co

De inzichten en impact van het innovatielab bij Klaasen & Co

Hr-manager Ilse Nuyts nam samen met enkele directieleden van familiebedrijf Klaasen & Co deel aan ons Innovatielab: anders organiseren. Drie jaar later blikt ze terug op de ingrepen die ze deden en de successen die ze vandaag nog steeds vieren.

Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre, waar traditie en innovatie een winning team zijn

Passie en vakmanschap is wat Brasserie Lefebvre groot maakte. Om de traditie ook in de toekomst te waarborgen, zette de brouwerij een ingrijpende digitale transformatie in gang.

Ecofrost

Ecofrost brengt haar teams in balans

Door automatisering zien veel maakbedrijven er helemaal anders uit. En ook de jobs zijn veranderd. Handwerk wordt controle- en ondersteunend werk. Maar hoe laat je iedereen harmonieus samenwerken in zo’n nieuwe omgeving?

Web werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade vzw

Gedeeld leiderschap integreren in teams

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

de vierklaver

De rol van een teamcoach in zelfsturende teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg.