Digitalisering in voedingsbedrijven

Context

Bedrijven - ook deze in de agrovoedingsketen - digitaliseren meer en meer en stappen vervolgens in trajecten om hun digitale data beter in te zetten door ze te delen. Dit gebeurt zowel binnen als buiten bedrijven doorheen een keten met verschillende ketenpartners. Technologisch is datadelen haalbaar, maar de werkbaarheid voor de medewerkers is nog onderbelicht. Het onderzoeksproject CHAIN gaat, met steun vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF), na hoe digitaal datadelen de samenwerking tussen ketenpartners en de werkbaarheid van jobs kan ondersteunen. CHAIN connecteert bedrijven, maar vooral mensen: Connecting Humans in the Agrifood INdustry.

 

 

 

Chain

Doel

Voedingsbedrijven willen hun producten, diensten en processen optimaliseren door het verzamelen en delen van data. De data en deelplatformen zijn er al. Wat het CHAIN-project beoogt is om de samenwerking tussen de verschillende partners in de productieketen efficiënt te organiseren, zodat elk bedrijf er een win uit haalt en er werkbaardere jobs ontstaan.

Aanpak

We stellen een traject op om bedrijven uit de agrovoedingssector te ondersteunen op vlak van samenwerken en datadelen. Het traject wordt ontwikkeld en getest in nauwe samenwerking met bedrijven uit verschillende agrovoedingsketens. Het begeleidingstraject heeft 4 fasen:

  • 1. initiatiefase (analyse en verkenning van de keten en ketenpartners),
  • 2. funderingsfase (consolidatie en opstart),
  • 3. realisatiefase (implementatie)
  • 4. herijkingsfase (evaluatie en bijsturing).

CHAIN resulteert onder meer in een draaiboek, te beschouwen als een nuttige handleiding voor elk van de projectpartners.

 

In samenwerking met:

Chain

Vragen over dit project?

Lieven Eeckelaert

Lieven Eeckelaert

0473 96 16 99

Lopende innovatieprojecten

ESF

In dit project ontwikkelen en testen we een aantal ervaringsgerichte opleidingsmodules rond innovatieve arbeidsorganisatie, gedeeld leiderschap, teamwerking en ondersteunende digitale technologieën. Dit doen we in samenwerking met de sectorpartners Alimento, Cobot, Co-Valent, Grafoc, Woodwize en PaperPackSkills.

x

In het WIDE-project gaan we met zes industriële KMO's uit diverse sectoren (voeding, textiel, hout) gedurende anderhalf jaar aan de slag. Het doel is om hun digitaliseringsplannen succesvol te laten implementeren, met oog voor de betrokkenheid van medewerkers en de werkbaarheid van hun jobs. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Flanders’ FOOD, ILVO, Sirris, Alimento, Cobot en Woodwize.

x

In dit project focussen we op bedrijven in de agrovoedingsketen die digitale data beter willen inzetten door ze te delen met ketenpartners. Technologisch is datadelen haalbaar, maar het organisatorisch luik en de impact op werkbaarheid is nog onderbelicht. CHAIN connecteert bedrijven, maar vooral mensen: Connecting Humans in the Agrifood INdustry.

x

Doorlooptijden verkorten, dat is het doel van dit project. Op die manier kunnen bedrijven groeien door hun producten sneller op de markt te brengen; de winstgevendheid te verhogen door de kosten te verlagen; de leveringsprestaties en de kwaliteit te verbeteren. Het Interreg-project QRM4.0 ondersteunt KMO's om aan de slag te gaan met hun doorlooptijd.

x

In dit project stomen we voedingsbedrijven klaar als fabriek van de toekomst in een digitale wereld. De introductie van digitalisering betreft niet louter een technische investering, maar heeft een grote impact op medewerkers. Deze impact willen we tijdens dit project demonstreerbaar en tastbaar maken, alsook de operatoren zelf ondersteunen met tips en tricks hoe digitale tools optimaal ingezet kunnen worden op de werkvloer. 

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.