Onderzoek
Workitects voerde de afgelopen vier jaar samen met Flanders’ FOOD en Alimento het project WIFI2020 (Workplace Innovation for the Food Industry) uit. We zochten antwoorden op deze twee onderzoeksvragen:
- Hoe werkbaar is het werk in bedrijven in de voedingsindustrie?
- Wat is de impact van de verandertrajecten op de werkbaarheid?
De resultaten brachten we samen in een werkbaarheidsrapport van de Vlaamse voedingsbedrijven.
We maten de werkbaarheid met Werkmeter
Onze medewerkersbevraging Werkmeter legt de link tussen de organisatiestructuur en de werkbeleving van de medewerkers. Zo meten we de werkbaarheid van een organisatie.
Negen Vlaamse bedrijven stapten mee in het WIFI2020-project. Zij wilden evolueren naar wendbare en werkbare organisaties. Hiervoor werden er natuurlijk veranderingen uitgevoerd op de werkvloer doorheen de afgelopen vier jaren. In vier van die bedrijven voerden we twee afnames uit, een nul- en een eindmeting. Zo konden we de impact van de verandertrajecten in kaart brengen.
Enkele resultaten
10% stijging in betrokkenheid
10% stijging in bevlogenheid
Dat zijn twee positieve indicatoren van werkbeleving. De medewerkers voelden zich meer verbonden met de organisatie en ervaarden meer energie en enthousiasme in hun werk.
22% daling in vertrekintentie
12% daling in herstelbehoefte
Dat zijn twee negatieve indicatoren van werkbeleving. De medewerkers overwogen minder om de organisatie te verlaten. Na een dag werk voelden ze ook een minder grote behoefte om te moeten herstellen. Herstelbehoefte is een indicator van stress en uitputting, en een voorspeller van gezondheidsklachten en absenteïsme.
10% stijging in werkbaarheid
Het doel va WIFI2020 was een stijging van 5% in werkbaarheid, dankzij doorgevoerde veranderingen. Vier voedingsbedrijven realiseerden een ferme stijging van 10%.