Onderzoek

Workitects voerde de afgelopen vier jaar samen met Flanders’ FOOD en Alimento het project WIFI2020 (Workplace Innovation for the Food Industry) uit. We zochten antwoorden op deze twee onderzoeksvragen: 

  • Hoe werkbaar is het werk in bedrijven in de voedingsindustrie?
  • Wat is de impact van de verandertrajecten op de werkbaarheid?

De resultaten brachten we samen in een werkbaarheidsrapport van de Vlaamse voedingsbedrijven.

Mensen met goesting in de voedingsindustrie

We maten de werkbaarheid met Werkmeter

Onze medewerkersbevraging Werkmeter legt de link tussen de organisatiestructuur en de werkbeleving van de medewerkers. Zo meten we de werkbaarheid van een organisatie. 

Negen Vlaamse bedrijven stapten mee in het WIFI2020-project. Zij wilden evolueren naar wendbare en werkbare organisaties. Hiervoor werden er natuurlijk veranderingen uitgevoerd op de werkvloer doorheen de afgelopen vier jaren. In vier van die bedrijven voerden we twee afnames uit, een nul- en een eindmeting. Zo konden we de impact van de verandertrajecten in kaart brengen. 

Meten is weten

Enkele resultaten

10% stijging in betrokkenheid
10% stijging in bevlogenheid

Dat zijn twee positieve indicatoren van werkbeleving. De medewerkers voelden zich meer verbonden met de organisatie en ervaarden meer energie en enthousiasme in hun werk. 

22% daling in vertrekintentie
12% daling in herstelbehoefte

Dat zijn twee negatieve indicatoren van werkbeleving. De medewerkers overwogen minder om de organisatie te verlaten. Na een dag werk voelden ze ook een minder grote behoefte om te moeten herstellen. Herstelbehoefte is een indicator van stress en uitputting, en een voorspeller van gezondheidsklachten en absenteïsme.

10% stijging in werkbaarheid

Het doel va WIFI2020 was een stijging van 5% in werkbaarheid, dankzij doorgevoerde veranderingen. Vier voedingsbedrijven realiseerden een ferme stijging van 10%.

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.