Onderzoek

Workitects voerde de afgelopen vier jaar samen met Flanders’ FOOD en Alimento het project WIFI2020 (Workplace Innovation for the Food Industry) uit. We zochten antwoorden op deze twee onderzoeksvragen: 

  • Hoe werkbaar is het werk in bedrijven in de voedingsindustrie?
  • Wat is de impact van de verandertrajecten op de werkbaarheid?

De resultaten brachten we samen in een werkbaarheidsrapport van de Vlaamse voedingsbedrijven.

Mensen met goesting in de voedingsindustrie

We maten de werkbaarheid met Werkmeter

Onze medewerkersbevraging Werkmeter legt de link tussen de organisatiestructuur en de werkbeleving van de medewerkers. Zo meten we de werkbaarheid van een organisatie. 

Negen Vlaamse bedrijven stapten mee in het WIFI2020-project. Zij wilden evolueren naar wendbare en werkbare organisaties. Hiervoor werden er natuurlijk veranderingen uitgevoerd op de werkvloer doorheen de afgelopen vier jaren. In vier van die bedrijven voerden we twee afnames uit, een nul- en een eindmeting. Zo konden we de impact van de verandertrajecten in kaart brengen. 

Meten is weten

Enkele resultaten

10% stijging in betrokkenheid
10% stijging in bevlogenheid

Dat zijn twee positieve indicatoren van werkbeleving. De medewerkers voelden zich meer verbonden met de organisatie en ervaarden meer energie en enthousiasme in hun werk. 

22% daling in vertrekintentie
12% daling in herstelbehoefte

Dat zijn twee negatieve indicatoren van werkbeleving. De medewerkers overwogen minder om de organisatie te verlaten. Na een dag werk voelden ze ook een minder grote behoefte om te moeten herstellen. Herstelbehoefte is een indicator van stress en uitputting, en een voorspeller van gezondheidsklachten en absenteïsme.

10% stijging in werkbaarheid

Het doel va WIFI2020 was een stijging van 5% in werkbaarheid, dankzij doorgevoerde veranderingen. Vier voedingsbedrijven realiseerden een ferme stijging van 10%.

Magazine

Dierendonck

Van versnelling naar verbetering: Dierendonck leert anders organiseren

Op korte tijd stampte slagerij Dierendonck zes nieuwe winkels, twee restaurants, twee versnijdingsateliers en een webshop uit de grond. Maar al dat groeien, dat doet soms pijn. Ons Innovatielab: anders organiseren gaf hen de handvaten om wendbaarder te worden en te blijven.

Coenco

Groei met grip: eigenaarschap als fundament bij Coenco

Hoe laat je een kleine onderneming groeien zonder klantgerichtheid te verliezen? Volgens Michael Catrysse van Coenco, producent van brouwinstallaties, draait het om de juiste balans tussen sturen en loslaten. Medewerkers krijgen veel vrijheid in de dagelijkse werking, terwijl de vennoten focussen op strategie en tactiek.

Formaat

Formaat versterkt open jeugdwerk met wendbare organisatie

Een organisatie die inzet op open jeugdwerk, moet zelf ook open en wendbaar zijn. Dat is precies wat Formaat vzw de voorbije jaren heeft waargemaakt, door haar werking te hertekenen volgens de principes van IAO en Holacracy. HR- en IAO-coach Katrien Van de Mosselaer neemt ons mee in hun verhaal. 

Klaasen&Co

De inzichten en impact van het innovatielab bij Klaasen & Co

Hr-manager Ilse Nuyts nam samen met enkele directieleden van familiebedrijf Klaasen & Co deel aan ons Innovatielab: anders organiseren. Drie jaar later blikt ze terug op de ingrepen die ze deden en de successen die ze vandaag nog steeds vieren.

Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre, waar traditie en innovatie een winning team zijn

Passie en vakmanschap is wat Brasserie Lefebvre groot maakte. Om de traditie ook in de toekomst te waarborgen, zette de brouwerij een ingrijpende digitale transformatie in gang.

Ecofrost

Ecofrost brengt haar teams in balans

Door automatisering zien veel maakbedrijven er helemaal anders uit. En ook de jobs zijn veranderd. Handwerk wordt controle- en ondersteunend werk. Maar hoe laat je iedereen harmonieus samenwerken in zo’n nieuwe omgeving? Ontdek hoe diepvriesproducent Ecofrost het aanpakt.

WEB werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams bij WEB Werkt

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade

Arcade kiest voor leiderschap in verbinding

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

Vierklaver

De Vierklaver verkent teamcoaching in autonome teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.