Zo’n innovatieproject, hoe werkt dat juist?

Een innovatieprojectproject heeft als doel om meer te weten te komen over een specifiek onderwerp door vragen te stellen, informatie te verzamelen, experimenten uit te voeren en de resultaten te analyseren. Workitects is geregeld partner in projecten die gaan over organisatieontwerp, binnen verschillende sectoren:

 • zorg
 • industrie (voeding, productie,...)
 • diensten
 • social profit
 • onderwijs
onderzoek
onderzoek en ontwikkeling

Evidence-based ontwikkeling van tools en methodieken

In zo’n projecten zetten we in op het uitbreiden van onze kennis en op het ontwikkelen van nuttige tools en methodieken die organisaties kunnen helpen om zich optimaal te organiseren. Hiervoor werken we op een evidence-based manier. Dat wil zeggen dat het ontwikkelingsproces volgens 4 stappen verloopt.

 • Conceptontwikkeling
  We gebruiken onderzoek en data om concepten te ontwikkelen en te onderbouwen
 • Toolontwikkeling
  Vervolgens zetten we die concepten om naar een bruikbaar hulpmiddel voor organisaties. Je zou hier kunnen spreken over een eerste versie van de tool of methodiek.
 • Interventies
  We zetten de tool in het werkveld in, bij wijze van test of pilootproject.
 • Evaluatie
  De info die we uit deze tests halen, gebruiken we om de tool of methodiek nog verder bij te schaven.

Dit proces herhalen we tot we een volledig onderbouwde tool of methodiek aan het aanbod kunnen toevoegen. En ook daarna blijven we ontwikkelen en verbeteren. Het proces van voortschrijdend inzicht stopt nooit.

Delend

De verworven inzichten, tools en methodieken houden we natuurlijk niet voor onszelf. We delen alles graag via artikels, papers, boeken en inspiratiegidsen.

 

Wil je ook zelf aan de slag met onze tools? Dat kan na het volgen van één of enkele van onze opleidingen.
 

Niet gevonden wat je zocht?
Laat het ons weten en we nemen snel contact met je op! 

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.