Categorie

IAO-tool

Niveau

Beginner

Frequentie

Idealiter: 1x/jaar

Prijs

Op maat.

Vanafprijs: €2.088 (excl. BTW)

Waarom Werkmeter?

Wij verzamelen inzichten op het vlak van beleving, jobinhoud, organisatie, werkrelaties, contractuele voorwaarden en arbeidsomstandigheden. Hieruit volgen een analyse en concrete aanbevelingen waarmee je de werkbaarheid van je organisatie kan verbeteren. Het kan ook als analyse-instrument dienen bij herontwerp van een arbeidsorganisatie.

Werkmeter meet werkbaarheid in je organisatie
dansen in de regen

Voor wie bedoeld?

Voor elke organisatie die: 

 • de werkbaarheid op de werkvloer wil meten 
 • geïnteresseerd is in de link tussen welzijn op het werk en de organisatiestructuur

Voordelen

 1. 1. Nieuw perspectief & draagvlak
  De bevraging toont misschien aan dat er ruimte is voor verbetering op het vlak van jobinhoud en arbeidsorganisatie. Wie weet is het de start van een verandertraject binnen je organisatie. Ook hier helpen wij je graag verder of verwijzen wij je graag door naast de meest geschikte adviseurs.
   
 2. 2. Richting voor verandering
  Als je al met een herontwerp bezig bent, geven de resultaten van de bevraging je input en meer richting voor die nieuwe structuur. Zijn er tegenstanders, lauwe reacties of non-believers rond je verandertraject? De analyse trekt de discussie mogelijk open.
   
 3. 3. Modulair
  De basismodule bevraagt welzijn, arbeidsinhoud en arbeidsorganisatie. Dus als je op zoek bent naar advies rond organisatiestructuur, is deze module voldoende. Het is een analyse-instrument bij herontwerp van een arbeidsorganisatie. Ook een uitgebreider pakket waarmee de psychosociale risico’s bevraagd worden is mogelijk.
 1. 4. Snelheid nemen
  Werkmeter kan snel gelanceerd worden. We hebben gecertifieerde adviseurs die in staat zijn om je hierin te begeleiden. Als de bevraging ingevuld werd, ontvang je binnen de 3 weken onze analyse.
   
 2. 5. Voldoet aan vereiste meting psychosociale risico's
  Bedrijven en organisaties moeten psychosociale risico’s op het werk meten. Er bestaan tal van tools en surveys om dat te doen. Onze ‘werkmeter’ voldoet ook aan deze voorwaarde/eis. Alleen gaat onze bevraging een stap verder: wij brengen de werkbaarheid in kaart door ook te peilen naar de aard van het werk. Inzicht krijgen in de jobinhoud en arbeidsorganisatie vormen onze basismodule.
   
 3. 6. Komt in aanmerking voor Werkbaarheidscheques
  De werkbaarheidscheque is een maatregel waardoor ondernemingen meer kunnen inzetten op het vlak van werkbaar werk. De cheques kunnen ingezet worden voor het aankopen van een meting om de werkbaarheid in kaart te brengen. Onze 'werkmeter' voldoet ook hieraan.

Dankzij de benchmarks die Workitects aanbiedt, kunnen we enerzijds verschillende groepen van medewerkers intern vergelijken en anderzijds onze resultaten toetsen aan die van andere ondernemingen uit dezelfde sector. Dát maakt Werkmeter een sterk instrument.”

Liesbeth Van der Schoot - HR-medewerker bij Levanto

Hoe werkt het

Stap 1: Intake

We leren je organisatie kennen en maken afspraken om de bevraging en de analyse zo zinvol mogelijk op te zetten.

Stap 2: Bevraging

Alle medewerkers krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan de online bevraging. Wij volgen de respons op en beantwoorden mogelijke vragen.

Stap 3: Rapportering

In een rapport ontvang je een gedetailleerde analyse van de kwaliteit van de arbeid en het welzijn op het werk. We komen ook langs om alles persoonlijk toe te lichten in een presentatie.

Kennismaking

Veelgestelde vragen

"Hoeveel tijd neemt Werkmeter in beslag?" 
Alles bij elkaar, investeer je een halve dag van je tijd. Voor het intake-gesprek rekenen we 2 uur, de survey duurt 20 minuten en voor de presentatie van de analyse/resultaten rekenen we 2 uurtjes de tijd.

"Wanneer ontvangen we het analyserapport?" 
Na 3 weken mag je het rapport verwachten. We leggen in overleg een afspraak vast om alles door te praten in een presentatie.

"Hebben de medewerkers een e-mailadres nodig om deel te nemen aan de bevraging?" 
Dat is niet noodzakelijk. Als een medewerker geen e-mailadres heeft, bezorgen wij een persoonlijke inlogcode waarmee de bevraging opgestart wordt. Jullie hoeven alleen computers met internettoegang te voorzien.

"Wie begeleidt mij?"
Jouw aanspreekpunt is een workitect met kennis over je sector. Hij doet het intake-gesprek en bespreekt achteraf ook de resultaten. De analyse van de gegevens uit de bevraging gebeurt door een onderzoeker bij Workitects.  

Vraag meer informatie

Wij helpen je graag om een werknemerbevraging te organiseren. Het doel is om de werkbaarheid te meten. De afname gebeurt door ons én wij verzorgen ook de rapportering. Een gecertificeerde adviseur uit ons netwerk koppelt de resultaten en een duidelijke analyse naar jou terug.

Interesse of een vraag? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Vereist veld

Werkmeter voor organisaties

Heb je interesse in Werkmeter maar zit je nog met een vraag? Laat het ons weten. Ook als je plannen hebt om de werknemerbevraging te organiseren, staan we voor je klaar. Samen gaan we na hoe het staat met het welzijn en de werkbaarheid op het werk. De afname, analyse en rapportering gebeurt door iemand uit het Workitects-netwerk. Verwacht je op het einde aan een duidelijke terugkoppeling met resultaten en een grondige analyse.

Krijg Werkmeter onder de knie

Voor adviseurs en HR-professionals hebben we een Werkmeter-opleiding klaar. We maken je vertrouwd met de theorie rond 'werkbaar werk' en de achterliggende concepten die je terugvindt in Werkmeter. Je krijgt inzicht in een Werkmeter-rapport, de learnings die je eruit haalt en de toepasbaarheid in organisaties. Tenslotte leer je ook zelf de resultaten interpreteren en we tonen hoe je deze concreet vertaalt in een organisatie of natraject. 

Werkbaarheid

Magazine

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

OPINIE - De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).