Engagement en méér.

Betrokken en tevreden medewerkers zijn essentieel voor een organisatie die goed wil functioneren. Daarom is het belangrijk om te peilen naar hoe medewerkers hun werk ervaren en hoe dit in verband staat met de structuur van de organisatie.

Met Werkmeter krijg je zicht op het welzijn van je medewerkers en de knelpunten in de structuur van je organisatie. Concreet belichten we volgende thema’s:

Werkmeter
  • Werkbeleving, daaronder verstaan we tijdsdruk, herstelbehoefte, bevlogenheid, betrokkenheid, vertrekintentie en tevredenheid,
  • Arbeidsrelaties, daaronder verstaan we emotionele belasting, emotionele steun, leiderschap en coaching, ongewenst gedrag,
  • Arbeidsvoorwaarden, daaronder verstaan we verloning en loopbaan, werkzekerheid, work-life balance,
  • Arbeidsomstandigheden, daaronder verstaan we lawaai, temperatuur, repetitieve bewegingen enzovoort,
  • Arbeidsinhoud en -organisatie, daaronder verstaan we doelzekerheid; taakeisen en autonomie op vlak van kennisontwikkeling, informatievoorziening en planning; interafhankelijkheden en overlegmogelijkheden met team, leidinggevende en andere afdelingen.
Werkmeter

Hefboom voor betere prestaties.

Werkmeter is een complete analyse van het welzijn op het werk. Je neemt er de jobkwaliteit en de werkbeleving mee onder de loep. De Werkmeter is een actiegericht instrument, wat wil zeggen dat je na de bevraging gerichte aanbevelingen mag verwachten om de werkbaarheid te verbeteren.

Ga verder dan een analyse.

Om goed te begrijpen wat je van Werkmeter mag verwachten, neem je best onze voorbeeldcase door. Zo weet je meteen:

  • welke inzichten je uit Werkmeter haalt
  • hoe een Werkmeter-rapport eruit ziet
  • wat mogelijke actiepunten zijn en hoe je ermee aan de slag kan in je organisatie 
Werkmeter

Zij gebruiken Werkmeter.

Dankzij de Workitects-benchmarks, kunnen we verschillende groepen van medewerkers intern vergelijken én onze resultaten toetsen aan die van andere ondernemingen uit dezelfde sector.

Liesbeth Van der Schoot - HR-medewerker bij Levanto

 

 

 



 

 

 

Sterk meetinstrument

Onderbouwd

Werkmeter werd evidence-based ontwikkeld. Het meetinstrument ontstond vanuit theoretisch onderzoek en werd uitvoerig getest in de praktijk. Op basis van die testen werd Werkmeter zowel conceptueel als technisch voortdurend geëvalueerd en verbeterd.


 

Kwaliteitsvol

Een meetinstrument beoordeel je aan de hand van twee kwaliteiten:
1) Kan je er betrouwbaar mee meten? 
2) Kan je er het juiste concept mee meten?
 

Eenvoudig starten met Werkmeter.

1. Intern organiseren of uitbesteden

Bepaal of je Werkmeter zelf in je organisatie wil opzetten, of dat je dat aan een adviseur overlaat. Je kan dat zelf doen wanneer je de toolopleiding volgde. Als je geen achtergrond hebt, kies je eenvoudig een adviseur die je verder helpt

2. Budgetten en offertes

Organiseer je Werkmeter zelf, dan vraag je een basisofferte bij ons op. Besteed je Werkmeter uit, dan vraag je rechtstreeks bij de adviseur een offerte op. Om je alvast een idee te geven: gemiddeld staat er op zo'n offerte een bedrag tussen €2000 en €6000. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie en wensen. Contacteer ons gerust voor een offerte op maat! 

3. Intakegesprek

Als je met Werkmeter aan de slag gaat, start je met een intake-gesprek. In dit gesprek zitten jij, eventueel je adviseur en een Workitect samen om afspraken te maken over het verloop van de bevraging. We bekijken op dat moment hoe we de analyse zo zinvol mogelijk kunnen opzetten.

4. Afname van de bevraging

Alle medewerkers krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan de online bevraging. Wij volgen vanuit Workitects de respons op en beantwoorden alle vragen.

5. Rapportering en acties

Via je adviseur (of via Workitects) ontvang je in een rapport een gedetailleerde analyse van de kwaliteit van de arbeid en het welzijn op het werk. Hij/zij komt vermoedelijk ook langs om alles persoonlijk toe te lichten in een presentatie. Fien Dams, Werkmeter-expert en onderzoeker bij Workitects, staat klaar voor al je vragen! 

Werkmeter helpt jou

  1. 1. Bij het creëren van een nieuw perspectief & draagvlak
    De bevraging toont misschien aan dat er ruimte is voor verbetering op het vlak van jobinhoud en arbeidsorganisatie. Wie weet is het de start van een verandertraject binnen je organisatie. Ook hier helpen wij je graag verder of verwijzen wij je graag door naast de meest geschikte adviseurs.
     
  2. 2. Het geeft richting voor verandering
    Als je al met een herontwerp bezig bent, geven de resultaten van de bevraging je input en meer richting voor die nieuwe structuur. Zijn er tegenstanders, lauwe reacties of non-believers rond je verandertraject? De analyse trekt de discussie mogelijk open.
     
  3. 3. Omdat past bij jouw situatie: Werkmeter is modulair
    De basismodule bevraagt welzijn, arbeidsinhoud en arbeidsorganisatie. Dus als je op zoek bent naar advies rond organisatiestructuur, is deze module voldoende. Het is een analyse-instrument bij herontwerp van een arbeidsorganisatie. Ook een uitgebreider pakket waarmee de psychosociale risico’s bevraagd worden is mogelijk.
  1. 4. Om snelheid te nemen
    Werkmeter kan snel gelanceerd worden. We hebben gecertifieerde adviseurs die in staat zijn om je hierin te begeleiden. Als de bevraging ingevuld werd, ontvang je binnen de 3 weken een analyse.
     
  2. 5. Want de bevraging is OOK een psychosociale risicoanalyse
    Bedrijven en organisaties moeten psychosociale risico’s op het werk meten. Er bestaan tal van tools en surveys om dat te doen. Werkmeter is geschikt als werknemersbevraging om die analyse in kaart te brengen. Alleen gaat onze bevraging een stap verder: wij brengen de werkbaarheid in kaart door ook te peilen naar de aard van het werk. Inzicht krijgen in de jobinhoud en arbeidsorganisatie vormen onze basismodule.
     
  3. 6. Om de Werkbaarheidscheques slim te gebruiken
    De werkbaarheidscheque is een maatregel waardoor ondernemingen meer kunnen inzetten op het vlak van werkbaar werk. De cheques kunnen ingezet worden voor een werkbaarheidsscan. Onze 'werkmeter' voldoet ook hieraan.

Veelgestelde vragen

"Hoeveel tijd neemt Werkmeter in beslag?" 
Alles bij elkaar, investeer je minstens een halve dag van je tijd. Voor het intake-gesprek rekenen we 2 uur (bespreek dit verder met je adviseur), de survey duurt 20 minuten en voor de presentatie van de analyse/resultaten rekenen we 2 uurtjes de tijd.

Neem je de analyse voor eigen rekening, dan tel je er nog een dag extra bij om de resultaten te onderzoeken.

"Wanneer ontvangen we het analyserapport?" 
Na 3 weken mag je het rapport ongeveer verwachten. Maak hier zeker afspraken rond met de adviseur die je begeleidt. Je legt in overleg een afspraak vast om alles door te praten tijdens een presentatie.

"Hebben de medewerkers een e-mailadres nodig om deel te nemen aan de bevraging?" 
Dat is niet noodzakelijk. Als een medewerker geen e-mailadres heeft, bezorgen wij een persoonlijke inlogcode waarmee de bevraging opgestart wordt. Jullie hoeven alleen computers met internettoegang te voorzien.

"Wie begeleidt mij?"
Je kan een opleiding volgen waardoor je in staat bent om zelf Werkmeter te organiseren. Als je dit liever uitbesteedt, is een adviseur met kennis jouw aanspreekpunt. Hij/zij doet het intake-gesprek en bespreekt achteraf ook de resultaten. De analyse van de gegevens uit de bevraging gebeurt door een onderzoeker bij Workitects.  

Werkmeter voor organisaties

Heb je interesse in Werkmeter maar zit je nog met een vraag? Laat het ons weten. Ook als je plannen hebt om de werknemerbevraging te organiseren, staan we voor je klaar. Samen gaan we na hoe het staat met het welzijn en de werkbaarheid op het werk. De afname, analyse en rapportering gebeurt door iemand uit het Workitects-netwerk. Verwacht je op het einde aan een duidelijke terugkoppeling met resultaten en een grondige analyse.

Krijg Werkmeter onder de knie

Voor adviseurs en HR-professionals hebben we een Werkmeter-opleiding klaar. We maken je vertrouwd met de theorie rond 'werkbaar werk' en de achterliggende concepten die je terugvindt in Werkmeter. Je krijgt inzicht in een Werkmeter-rapport, de learnings die je eruit haalt en de toepasbaarheid in organisaties. Tenslotte leer je ook zelf de resultaten interpreteren en we tonen hoe je deze concreet vertaalt in een organisatie of natraject. 

Participatief aan de slag

 

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.