Organisatiestructuur bepaalt het gedrag van medewerkers
Betrokken en tevreden medewerkers zijn essentieel voor een organisatie die goed wil functioneren. Daarom is het belangrijk om te peilen naar hoe medewerkers hun werk ervaren en hoe dit in verband staat met de structuur van de organisatie.
Met Werkmeter krijg je zicht op het welzijn van je medewerkers en de knelpunten in de structuur van je organisatie.
Daar waar andere engagement surveys focussen op werkbeleving, maakt de Werkmeter ook de link met de organisatiestructuur zichtbaar. Je organisatiestructuur bepaalt namelijk het gedrag van medewerkers en heeft invloed op hun prestatieniveau.

Welke thema's worden belicht in de bevraging?
- Werkbeleving, daaronder verstaan we tijdsdruk, herstelbehoefte, bevlogenheid, betrokkenheid, vertrekintentie en tevredenheid,
- Arbeidsrelaties, daaronder verstaan we emotionele belasting, emotionele steun, leiderschap en coaching, ongewenst gedrag,
- Arbeidsvoorwaarden, daaronder verstaan we verloning en loopbaan, werkzekerheid, work-life balance,
- Arbeidsomstandigheden, daaronder verstaan we lawaai, temperatuur, repetitieve bewegingen enzovoort,
- Arbeidsinhoud en -organisatie, daaronder verstaan we doelzekerheid; taakeisen en autonomie op vlak van kennisontwikkeling, informatievoorziening en planning; interafhankelijkheden en overlegmogelijkheden met team, leidinggevende en andere afdelingen.
Ga verder dan een analyse
Om goed te begrijpen wat je van Werkmeter mag verwachten, neem je best onze voorbeeldcase door. Zo weet je meteen:
- welke inzichten je uit Werkmeter haalt
- hoe een Werkmeter-rapport eruit ziet
- wat mogelijke actiepunten zijn en hoe je ermee aan de slag kan in je organisatie

Wat maakt Werkmeter een sterk meetinstrument?
Onderbouwd
Werkmeter werd evidence-based ontwikkeld. Het meetinstrument ontstond vanuit theoretisch onderzoek en werd uitvoerig getest in de praktijk. Op basis van die testen werd Werkmeter zowel conceptueel als technisch voortdurend geëvalueerd en verbeterd.
Kwaliteitsvol
Een meetinstrument beoordeel je aan de hand van twee kwaliteiten:
1) Kan je er betrouwbaar mee meten?
2) Kan je er het juiste concept mee meten?
Werkmeter helpt jou
- 1. Bij het creëren van een nieuw perspectief & draagvlak
De bevraging toont misschien aan dat er ruimte is voor verbetering op het vlak van jobinhoud en arbeidsorganisatie. Wie weet is het de start van een verandertraject binnen je organisatie. Ook hier helpen wij je graag verder of verwijzen wij je graag door naast de meest geschikte adviseurs.
- 2. Het geeft richting voor verandering
Als je al met een herontwerp bezig bent, geven de resultaten van de bevraging je input en meer richting voor die nieuwe structuur. Zijn er tegenstanders, lauwe reacties of non-believers rond je verandertraject? De analyse trekt de discussie mogelijk open.
- 3. Om snelheid te nemen
Werkmeter kan snel gelanceerd worden. We hebben gecertifieerde adviseurs die in staat zijn om je hierin te begeleiden. Als de bevraging ingevuld werd, ontvang je binnen de 3 weken een analyse.
- 4. Want de bevraging is OOK een psychosociale risicoanalyse
Bedrijven en organisaties moeten psychosociale risico’s op het werk meten. Er bestaan tal van tools en surveys om dat te doen. Werkmeter is geschikt als werknemersbevraging om die analyse in kaart te brengen. Alleen gaat onze bevraging een stap verder: wij brengen de werkbaarheid in kaart door ook te peilen naar de aard van het werk. Inzicht krijgen in de jobinhoud en arbeidsorganisatie vormen onze basismodule.
- 5. Om de Werkbaarheidscheques slim te gebruiken
De werkbaarheidscheque is een maatregel waardoor ondernemingen meer kunnen inzetten op het vlak van werkbaar werk. De cheques kunnen ingezet worden voor een werkbaarheidsscan. Onze 'werkmeter' voldoet ook hieraan.
Dankzij de Workitects-benchmarks, kunnen we verschillende groepen van medewerkers intern vergelijken én onze resultaten toetsen aan die van andere ondernemingen uit dezelfde sector.
Liesbeth Van der Schoot - HR-medewerker bij Levanto
Veelgestelde vragen
"Hoeveel tijd neemt Werkmeter in beslag?"
Alles bij elkaar, investeer je minstens een halve dag van je tijd. Voor het intake-gesprek rekenen we 2 uur (bespreek dit verder met je adviseur), de survey duurt 20 minuten en voor de presentatie van de analyse/resultaten rekenen we 2 uurtjes de tijd.
Neem je de analyse voor eigen rekening, dan tel je er nog een dag extra bij om de resultaten te onderzoeken.
"Wanneer ontvangen we het analyserapport?"
Na 3 weken mag je het rapport ongeveer verwachten. Maak hier zeker afspraken rond met de adviseur die je begeleidt. Je legt in overleg een afspraak vast om alles door te praten tijdens een presentatie.
"Hebben de medewerkers een e-mailadres nodig om deel te nemen aan de bevraging?"
Dat is niet noodzakelijk. Als een medewerker geen e-mailadres heeft, bezorgen wij een persoonlijke inlogcode waarmee de bevraging opgestart wordt. Jullie hoeven alleen computers met internettoegang te voorzien.
"Wie begeleidt mij?"
Je kan een opleiding volgen waardoor je in staat bent om zelf Werkmeter te organiseren. Als je dit liever uitbesteedt, is een adviseur met kennis jouw aanspreekpunt. Hij/zij doet het intake-gesprek en bespreekt achteraf ook de resultaten. De analyse van de gegevens uit de bevraging gebeurt door een onderzoeker bij Workitects.