Kennismaken met IAO

Ervaar je als woonzorgcentrum een hoge werkdruk bij medewerkers en wil je leren hoe werkbare jobs te creëren? Ben je benieuwd hoe je de talenten van je medewerkers kan inzetten? Wat betekent gedeeld leiderschap in de praktijk? 

Kom dan zeker eens kennismaken met innovatieve arbeidsorganisatie tijdens de gratis verkenningsronde, georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse Overheid. Tijdens de opleidingsreeks kan je kennismaken met innovatieve arbeidsorganisatie, meer bepaald voor woonzorgcentra. De drie opleidingsdagen gaan door in maart 2021. Als deelnemer leer je wat IAO voor jou kan betekenen. Op 12 maart maak je ook kennis met woonzorgcentra die al gestart zijn met hun verandertraject (een starter of een gevorderde uit het project). Zo kunnen de deelnemers naast de theoretische inzichten, ook leren hoe andere woonzorgcentra hun traject aanpakken. 

Aanpassing wegens Corona

Wegens Corona moeten we de sessies digitaal laten doorgaan. Daarom is het programma hieronder aangepast. We zorgen voor interactieve sessies van halve dagen. Hopelijk tot dan!

Doelgroep

Bestuurders, directie, diensthoofden, HR, ...

Niveau

Beginner

Duur

3 halve dagen - digitaal

Prijs

Gratis - inschrijven verplicht

Dag 1

We verkennen de uitdagingen waar woonzorgcentra voor staan en tonen aan hoe IAO de oplossing hiervoor kan zijn. Workitects ontwikkelde een integrale aanpak om met de werkbaarheid van je organisatie aan de slag te gaan: het organisatiecanvas. We duiken in de eerste sessie al in twee bouwstenen: Visie en Proces. 

Dag 3

Hoe bouw je een (autonoom) team op? Hoever gaat de opdracht van een team? We loodsen je door een aantal werkingsprincipes binnen een team. Tenslotte bundelen we alles tezamen. Hoe ga je nu van start om te veranderen naar een innovatieve arbeidsorganisatie? Wat zijn de valkuilen? Wat is een goede veranderaanpak?

Dag 2

We gaan samen op zoek naar een goede structuur voor jouw organisatie. Welke vormen zijn er en welke past bij jouw medewerkers? Een nieuwe structuur brengt natuurlijk gevolgen met zich mee, ook voor je leidinggevenden. Hoe verdeel je het leiderschap binnen de nieuwe structuur? Hoe evolueer je naar gedeeld leiderschap?

Vlaanderen

Data per groep

Hieronder kan je de data van de digitale sessies vinden. Wanneer je je inschrijft voor de verkennersronde verwachten we dat je bij elke sessie aanwezig kan zijn. Plan deze dus zeker op voorhand in bij jezelf (en je collega's). 

Groep 1 en 2 zijn volzet! Hieronder vind je de data voor groep 3 en 4.

22 april 2021 

Groep 3: 9u30 - 12u30
Groep 4: 13u30 - 17u

29 april 2021

Groep 3: 9u30 - 12u30
Groep 4: 13u30 - 17u

5 mei 2021

Groep 3: 9u30 - 12u30
Groep 4: 13u30 - 17u

Groep 3 en 4 worden ook uitgenodigd om volgende momenten gezamenlijk mee te volgen:

  • Getuigenis: Maandag 26 april 2021 brengen enkele WZC die met IAO aan de slag gegaan zijn hun verhaal. Deelnemers hebben ook de mogelijkheid om met de WZC in gesprek te gaan.
  • Dag van de zorg: Op donderdag 18/03 worden zorgbabbels georganiseerd rond IAO, waarbij ook voorbeelden uit de praktijk aan bod komen.

Inschrijven verplicht

In 2021 organiseren we per provincie een gratis verkenningsronde voor woonzorgcentra met interesse voor innovatieve arbeidsorganisatie. Je leert wat IAO voor jouw woonzorgcentrum kan betekenen en maakt kennis met andere centra die reeds gestart zijn met een traject.

Nog enkele praktische zaken:

  • De sessies gaan digitaal door.
  • Voor bestuurders, directies, diensthoofden, HR, ...
  • 8 deelnemende WZC per groep
  • Max. 3 deelnemers per organisatie
  • Gratis inschrijven
  • Je wordt op alle sessies verwacht.

Groep 3 volgt op 22, 29 april en 5 mei  in de voormiddag les. Groep 3 is volzet. 

Groep 4 volgt op 22, 29 april en 5 mei  in de namiddag les. Groep 4 is volzet

Magazine

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging.