Anders samenwerken met Werkblokken

Met dit spel willen we aantonen dat organiseren ook anders kan. Een stroomsgewijze organisatie blijkt performanter dan het wijdverspreide functionele model. Het lijkt misschien onlogisch, maar de resultaten bewijzen het keer op keer.

Wij willen organisaties performanter maken door onze kennis te delen, door werkinstrumenten te bouwen, door bedrijven te begeleiden. En door dit simulatiespel.

 

 

Werkblokken
Werkblokken

Voor wie is Werkblokken bedoelt?

 • Organisaties die voelen dat de oude organisatiemodellen niet langer werken en op zoek zijn naar nieuwe manieren om samen te werken. Misschien is Werkblokken een leuke teamactiviteit?
 • Organisaties die aan het begin van een veranderingstraject staan en draagvlak willen creëren voor die verandering. Gebruik Werkblokken in het kader van change management.
 • Organisaties die al werken volgens het principe van stroomsgewijs organiseren en nieuwe medewerkers meteen willen laten ondervinden wat dat precies betekent. Zet Werkblokken in bij nieuwe starters (onboarding).

Hoe werkt het spel? 

Het spel bestaat uit 2 onderdelen: het experiment en de nabespreking.

Het experiment

De startsituatie is voor elk bedrijf gelijk. Beide bedrijven hebben dezelfde opdracht, dezelfde onderdelen, dezelfde instructies en hetzelfde aantal mensen. Maar terwijl het ene bedrijf georganiseerd is in functionele afdelingen, krijgt het andere bedrijf juist de opdracht om dat niet te doen.

Beide bedrijven moeten de kwaliteit en kwantiteit van hun productie waarborgen. Plots veranderen de omstandigheden. De bedrijven moeten zich flexibel opstellen om hun doelen te behalen. Hoe snel kunnen beide bedrijven schakelen? En welke impact heeft dit op de performantie van de organisatie en op het welbevinden van de medewerkers?

 

 

De nabespreking

Tijdens de nabespreking worden met de hele groep de resultaten van het spel besproken. Maar ook de beleving van de deelnemers krijgt een prominente plek.

Er wordt gesproken over de verschillen tussen stroomsgewijs en functioneel organiseren, over de voor- en nadelen van zelfsturing, over de manier waarop leiderschap wordt ingevuld en over de impact van een organisatiestructuur op de het gedrag van mensen. En hoe kan dit worden toegepast op je eigen organisatie?

Hoe organiseer je het spel? 

Stel een begeleider aan

1. Een externe adviseur begeleidt het spel.

Onze erkende adviseurs hebben allemaal de opleiding over het spel gevolgd. Velen onder hen hebben ook een masterclass Innovatieve Arbeidsorganisatie achter de rug.

2. Een interne medewerker begeleidt het spel.

Indien je graag meerdere keren Werkblokken speelt binnen jouw organisatie, dan kan het voordeliger zijn om een eigen medewerker op te leiden om het spel te begeleiden. Op onze Experience-dag ontdek je kneepjes van het vak.

 

Huur het nodige spelmateriaal bij Workitects

We stemmen op voorhand af over het aantal deelnemers en geven het nodige spelmateriaal mee aan de gekozen begeleider. Het enige waar jij nog voor moet zorgen is een gepaste locatie met voldoende tafels en stoelen.

Veelgestelde vragen

 • "Hoe lang duurt het spel?"
  Het spel zelf duurt gemiddeld een tweetal uurtjes, maar de duurtijd kan variëren in functie van het aantal deelnemers en het gewenste leereffect.
 • "Met hoeveel deelnemers kan je het spel spelen?"
  Het spel kan gespeeld worden vanaf 10 deelnemers, maar ook met groepen van enkele honderden mensen.
 • "Wat is er nodig om het spel te spelen?"
  We stemmen op voorhand af over het aantal deelnemers en nemen al het spelmateriaal mee. Het enige waar jij voor moet zorgen is een gepaste locatie met voldoende tafels en stoelen.
 • "Is het spel wel iets voor ons?"
  Het spel is er voor iedereen. De meeste van onze klanten gebruiken het spel om hun medewerkers of management te sensibiliseren en te inspireren. Het spel wordt ook vaak gebruikt aan het begin van een veranderingstraject of als deel van een onboarding programma.

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.