Doelgroep

Consultants en organisaties met:

 • een interesse in organisatieontwerp
 • een nieuwsgierigheid naar anders organiseren
Niveau

Beginners

Frequentie

Dit spel speel je eenmalig, of herhaal je wanneer je personeel regelmatig wisselt.

Prijs

Op vraag

Je kan Werkblokken huren.

Waarom Werkblokken?

Met dit spel willen we aantonen dat organiseren ook anders kan. Het lijkt onlogisch dat een stroomsgewijze organisatie performanter is dan het wijdverspreide functionele model. En toch bewijzen de resultaten keer op keer het tegendeel.

Wij willen organisaties performanter maken door onze kennis te delen, door werkinstrumenten te bouwen, door bedrijven te begeleiden. En door dit simulatiespel.

Superman
Werkblokken

Voor wie bedoeld?

 • Organisaties die voelen dat de oude organisatiemodellen niet langer werken en op zoek zijn naar nieuwe manieren om samen te werken. Misschien is Werkblokken een leuke teamactiviteit?
 • Organisaties die aan het begin van een veranderingstraject staan en draagvlak willen creëren voor die verandering. Gebruik Werkblokken in het kader van change management.
 • Organisaties die al werken volgens het principe van stroomsgewijs organiseren en nieuwe medewerkers meteen willen laten ondervinden wat dat precies betekent. Zet Werkblokken in bij nieuwe nieuwe starters (onboarding).

Hoe werkt het?

Het spel bestaat uit 2 onderdelen: het experiment en de nabespreking.

Het experiment

De startsituatie is voor elk bedrijf gelijk. Beide bedrijven hebben dezelfde opdracht, dezelfde onderdelen, dezelfde instructies en hetzelfde aantal mensen. Maar terwijl het ene bedrijf georganiseerd is in functionele afdelingen, krijgt het andere bedrijf juist de opdracht om dat niet te doen.

Beide bedrijven moeten de kwaliteit en kwantiteit van hun productie waarborgen. Plots veranderen de omstandigheden. De bedrijven moeten zich flexibel opstellen om hun doelen te behalen. Hoe snel kunnen beide bedrijven schakelen? En welke impact heeft dit op de performantie van de organisatie en op het welbevinden van de medewerkers?

De nabespreking

Tijdens de nabespreking worden met de hele groep de resultaten van het spel besproken. Maar ook de beleving van de deelnemers krijgt een prominente plek.

Er wordt gesproken over de verschillen tussen stroomsgewijs en functioneel organiseren, over de voor- en nadelen van zelfsturing, over de manier waarop leiderschap wordt ingevuld en over de impact van een organisatiestructuur op de het gedrag van mensen. En hoe kan dit worden toegepast op je eigen organisatie?

Veelgestelde vragen

 • "Hoe lang duurt het spel?"
  Het spel zelf duurt gemiddeld een tweetal uurtjes, maar de duurtijd kan variëren in functie van het aantal deelnemers en het gewenste leereffect.
 • "Met hoeveel deelnemers kan je het spel spelen?"
  Het spel kan gespeeld worden vanaf 10 deelnemers, maar ook met groepen van enkele honderden mensen.
 • "Is het spel wel iets voor ons?"
  Het spel is er voor iedereen. De meeste van onze klanten gebruiken het spel om hun medewerkers of management te sensibiliseren en te inspireren. Het spel wordt ook vaak gebruikt aan het begin van een veranderingstraject of als deel van een onboarding programma.
 • "Bij wie kan ik terecht om het spel te faciliteren?"
  Wij helpen je graag verder, maar je kan ook terecht bij een van onze erkende facilitatoren. Onze facilitatoren hebben allemaal minimaal de tweedaagse opleiding over het spel gevolgd. Velen onder hen hebben een masterclass Innovatieve Arbeidsorganisatie achter de rug.
 • "Wat is er nodig om het spel te spelen?"
  We stemmen op voorhand af over het aantal deelnemers en nemen al het spelmateriaal mee. Het enige waar jij voor moet zorgen is een gepaste locatie met voldoende tafels en stoelen.

Werkblokken voor adviseurs

We trainen adviseurs om Werkblokken als simulatiespel in te zetten bij hun klanten. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met 'anders organiseren'. Organisaties ondervinden op een speelse manier waar stroomsgewijze organisatie om draait: gedeeld leiderschap en teamwerk. 

Werkblokken voor organisaties

Binnen welke structuur voelen medewerkers zich comfortabel en welke organisatiekeuzes leveren het beste resultaat op? Je komt het te weten met Werkblokken, je kan het simulatiespel huren.

Magazine

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Innovatieve woonzorgcentra

Hoe staat het met de werkbaarheid in onze woonzorgcentra?

We organiseerden een werkbaarheidsbevraging bij 20 Vlaamse woonzorgcentra. Uit deze studie kunnen we al 3 lessen trekken. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).