Bouw bruggen en houd het veranderproces participatief.

Nu aangeraden wordt om fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden, wordt het moeilijker om je medewerkers bij het veranderproces te betrekken. Je wil namelijk graag dat het verandertraject blijft doorlopen  maar langs de andere kant wil je niet dat het veranderingsproces enkel bij het veranderteam blijft.

Het is uiterst belangrijk om het veranderproces participatief te houden. Dat is namelijk één van de voorwaarden voor een succesvolle verandering binnen je organisatie. Probeer daarom toch bruggen te bouwen tussen het veranderteam en je medewerkers. Wij geven je graag 3 manieren mee.

Post-it muur

1) Een interactieve Post-it muur

Heb je een plek in je organisatie waar de meeste medewerkers voorbij wandelen? Plaats daar een Post-it muur of bord. Vervolgens kan je de aankondiging doen dat die muur bestemd is voor het verandertraject. Geef aan dat je interactief op zoek wil gaan naar antwoorden op vragen of om feedback te krijgen op enkele voorstellen. Heb je ook medewerkers die volledig van thuis uit werken? Geef hen dan een digitaal alternatief.

Je kan zelfs een kleine brainstormsessie houden op het bord. Verzamel in eerste instantie alle ideeën. Ga daarna een keertje langs om de ideeën te groeperen. Per groepering kan je nu gerichte vragen stellen via het bord. Uiteindelijk kan je misschien tot een eerste voorstel komen via de ideeën en feedback van je medewerkers. 

Een Post-it muur is een gemakkelijke manier om je medewerkers te bereiken. Je medewerkers zullen het ook zeker op prijs stellen dat er een manier is om deel te nemen aan het veranderproces, ook al is het dan iets meer vanop afstand.

2) Een digitaal platform

Er zijn een heleboel alternatieve mogelijkheden om het gesprek gaande te houden. De voorbije periode hebben de meeste organisaties al sterk geëxperimenteerd: denk bv. aan de tablets om contact te houden met families in woonzorgcentra. Het is dus zeker ook nuttig om de digitale alternatieven te verkennen om je medewerkers betrokken te houden.

Heb je een platform voor interne communicatie? Misschien zijn er daarin wel mogelijkheden om een interactieve feedbackplek te maken. Er zijn ook een heleboel gratis applicaties om interactieve sessies te ondersteunen:

  • Miro: Hier kan je een digitale versie maken van de interactieve Post-It muur.
  • Kahoot: Wil je een voorstel aftoetsen met je medewerkers? Maak er dan geen éénrichtingsverkeer van, maar vraag meteen naar hun meningen met deze applicatie voor een interactieve presentatie.
Interactief digitaal platform

3) Een forum in open lucht

Wil je toch fysiek samenkomen, dan kan je misschien een brainstormsessie in open lucht organiseren? Gegarandeerd een succes: je medewerkers zien hun collega’s eens terug “in ’t echt” of nog eens samen en ze worden actief betrokken bij de veranderingen. Let er wel op dat je 1,5 meter afstand houdt.

Je kan misschien een wandeling organiseren met “haltes met opdrachten en vragen” onderweg. Of de tuin indelen in grote vlakken en mensen op basis van stellingen voor een bepaald vlak laten kiezen.

Tijdens de wintermaanden kan je bijvoorbeeld ook vuurkorven plaatsen en warme chocomelk voorzien (of een verfrissing tijdens de zomermaanden). Nadat de vragen gesteld zijn en de feedback gegeven is, kan je daarna de teams de kans geven om nog wat na te babbelen. Een forum en teamactiviteit in één!

Openlucht forum

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.