Context waarin we werken
Organisaties van vandaag worden uitgedaagd om voortdurend nieuwe of betere diensten en producten te ontwikkelen. Ook een goede prijs-kwaliteitverhouding is een vereiste. En misschien zijn flexibel en duurzaam werken al een voorwaarde? Daarnaast zorgt een toenemende krapte op de arbeidsmarkt ervoor dat organisaties moéten na te denken over hun aantrekkelijkheid als werkgever. Kortom: als organisatie moet je niet alleen wendbaar zijn, maar ook betrokkenheid bij je werknemers creëren door het aanbieden van aantrekkelijkere banen.
Dat geldt ook voor de dienstensector. En die is heel breed. Dat gaat van banken, steden en gemeenten, overheidsdiensten, organisaties met kennisintensieve projectomgevingen zoals ingenieurbureaus en IT-bedrijven tot wetenschappelijke instellingen, callcenters, dienstenchequebedrijven, sociale werkplaatsen, bouwbedrijven enzovoort.
De vraag is hoe je in elk van deze diverse dienstenbedrijven zorgt voor duurzame inzetbaarheid en langere loopbanen. Er bestaat niet zomaar 1 oplossing die je overal kan toepassen. Dat kán ook niet, alle bovenstaande dienstenbedrijven oefenen heel uiteenlopende activiteiten uit. Het vraagt om een multidisciplinaire aanpak, onder andere vanuit HR en de preventiediensten (denk maar aan ergonomie). Maar dat is niet voldoende.
Bedrijven moeten ook durven nadenken over hoe het werk is georganiseerd en de jobs zijn samengesteld. Innovatief organisatieontwerp leidt niet niet alleen tot werkbare jobs, maar ook tot goed werkende, gestroomlijnde organisaties die een hogere performantie neerzetten. Een geslaagd herontwerp is een win-win-situatie, zowel voor de medewerkers (gemotiveerd!) als voor de organisaties (slagkrachtig!).
