Context waarin we werken

Veel industriële bedrijven zien hun businessmodel verschuiven. Die verschuivingen leiden tot meer complexiteit. Dat uit zich in meer variatie in produceren, snellere vernieuwingen in het productengamma, meer customization, kleinere series, kortere doorlooptijden, lot-size-one aan een zo laag mogelijke kost enzovoort. 

Als gevolg moet het organisatiemodel ook veranderen. Sneller intern schakelen, klantgerichter coördineren, kortere communicatielijnen in teams, een goeie verhouding tussen het management en operationele teams: graag! Nu? En hoe? Het management staat vaker voor een belangrijke uitdaging: hoe (her)ontwerp je een organisatie zodat je die grotere complexiteit en snelheid aankan? Een goede aanpak voor organisatieontwikkeling is dan essentieel. Bouwen en schaven aan de organisatiestructuur een noodzaak. 

Onze opdracht in de industrie

Onze aanpak van organisatieontwerp in de industrie is inhoudelijk complementair met andere benaderingen zoals ‘quick response manufacturing’ of lean management. Wij geloven dat onze methodologie meer aangrijpingspunten biedt voor het opzetten van een wendbare organisatiestructuur. Ze is gebaseerd op de rijke wetenschappelijke traditie van de sociotechniek en we verfijnen onze werkwijze steeds via onderzoeksprojecten. Ook wij blijven dus constant schaven.

Industrie
Schaven

Onderzoeksprojecten in de industrie

  • Het VITIO-project (‘Vlaamse Industriële Toekomst door Innovatief Organiseren’): tussen 2013 en 2018 volgden we in dit onderzoeksproject zo'n dertigtal industriële bedrijven op in hun verandertraject. We ondervonden wat essentieel is om verandertrajecten te laten slagen. Het organisatiecanvas is daarvan het resultaat.
     
  • Het Manuwin-project (Manufacturing Workplace Innovation):
    sinds 2018 lanceerden we een programma in samenwerking met Flanders Make en professor Dieter Claeys (docent UGent, Operations Management voor studenten burgerlijk ingenieur). Dit onderzoeksproject gaat dieper in op de procesmatige kant van het herontwerpen. We ontwikkelen praktijkgerichte methodes om continu te werken aan de organisatiestructuur. Werkmeter, één van onze werkinstrumenten waarmee je haarfijn de werkpunten van een organisatie kan aanduiden, werd dankzij dit project ontwikkeld. 

Nieuwe projecten


  • In 2020 start het project QRM 4.0. Het doel van dit project is doorlooptijden verkorten. Op die manier kunnen bedrijven groeien door hun producten sneller op de markt te brengen; de winstgevendheid te verhogen door de kosten te verlagen; de leveringsprestaties en de kwaliteit te verbeteren. Het Interreg-project QRM4.0 zal KMO's ondersteunen bij hun snelle reactietraject door hen in staat te stellen digitale technologieën uit te rollen door middel van coaching, opleiding en het delen van expertise en best practices.
     
  • Binnen de voedingsindustrie start in 2020 het nieuwe project Operator 4.0. In dit project stomen we voedingsbedrijven klaar als fabriek van de toekomst in een digitale wereld. De introductie van digitalisering betreft niet louter een technische investering, maar heeft een grote impact op operatoren. Deze impact willen we met Operator 4.0 demonstreerbaar en tastbaar maken, alsook de operatoren zelf ondersteunen met tips en tricks hoe digitale tools optimaal ingezet kunnen worden op de werkvloer. 
Operator 4.0

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.