Context

Begin 2019 lanceerde de Vlaamse overheid een project om woonzorgcentra te stimuleren, begeleiden en ondersteunen om het werk op een andere manier te organiseren. Het doel? Zinvol en werkbaar werk voor medewerkers, waarbij ze de nodige ruimte en mogelijkheden hebben om flexibel in te spelen op de vragen en zorgnoden van bewoners en/of familieleden. Het project kreeg de naam: ‘Innovatieve arbeidsorganisatie in de woonzorgcentra als hefboom voor betere zorg en zinvol en werkbaar werk’.

Workitects volgde de trajecten van de woonzorgcentra op en verzamelde inzichten hoe zorg organiseren, met zorg voor bewoners én medewerkers
Voor de lerende netwerken en de individuele begeleiding van de woonzorgcentra werkten we hierbij samen met adviseurs uit ons Workitects-netwerk.

x
x

 

 

x

Slotevent

In 2022 wordt dit project afgerond. Daarom wilden we graag verworven inzichten en praktijkvoorbeelden uit het project delen tijdens ons slotevent 'Met zorg organiseren'. De interesse was groot. Bijna 500 geïnteresseerden schreven zich in en de dag zelf hebben we 320 deelnemers online mogen verwelkomen. 

Programma

Minister Beke opende het event. Daarna volgde een korte toelichting over innovatieve arbeidsorganisatie in woonzorgcentra en het project. Om vervolgens inzichten en praktijkervaringen te delen rond een aantal organisatievraagstukken. Meer bepaald hebben we ons verdiept in volgende vragen:

  • Wat is de (bredere) opdracht van een WZC en hoe kan je deze organiseren? 
  • Hoe krijgt leiderschap in WZC met een autonome teamwerking vorm?
  • Hoe kan je de werkbaarheid in WZC verhogen? 

 

Word

De bevindingen rond teamleiderschap op basis van de vier onderzochte woonzorgcentra vind je in onze inspiratienota.

Tips rond het creëren van werkbaar werk voor medewerkers in woonzorgcentra lees je in onze werkbaarheidsrapporten.

Het magazine 'Met zorg organiseren' met inspirerende verhalen en verworven inzichten over anders organiseren in woonzorgcentra.

Dit project werd gefinancierd door de Vlaamse overheid.
zorg

Magazine

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding.