Met zorg organiseren

Begin 2019 lanceerde de Vlaamse overheid een project om woonzorgcentra te stimuleren, begeleiden en ondersteunen om het werk op een andere manier te organiseren. Het doel? Zinvol en werkbaar werk voor medewerkers, waarbij ze de nodige ruimte en mogelijkheden hebben om flexibel in te spelen op de vragen en zorgnoden van bewoners en/of familieleden. Het project kreeg de naam: ‘Innovatieve arbeidsorganisatie in de woonzorgcentra als hefboom voor betere zorg en zinvol en werkbaar werk’.

Workitects volgde de trajecten van de woonzorgcentra op en verzamelde inzichten hoe zorg organiseren, met zorg voor bewoners én medewerkers
Voor de lerende netwerken en de individuele begeleiding van de woonzorgcentra werkten we hierbij samen met adviseurs uit ons Workitects-netwerk.

x
x

 

 

x

Slotevent

In 2022 werd dit project afgerond. Daarom wilden we graag verworven inzichten en praktijkvoorbeelden uit het project delen tijdens ons slotevent 'Met zorg organiseren'. De interesse was groot. Bijna 500 geïnteresseerden schreven zich in en de dag zelf hebben we 320 deelnemers online mogen verwelkomen. 

Programma

22 februari 2022

Minister Beke opende het event. Daarna volgde een korte toelichting over innovatieve arbeidsorganisatie in woonzorgcentra en het project. Om vervolgens inzichten en praktijkervaringen te delen rond een aantal organisatievraagstukken. Meer bepaald hebben we ons verdiept in volgende vragen:

 

Word

De bevindingen rond teamleiderschap op basis van de vier onderzochte woonzorgcentra vind je in onze inspiratienota.

Tips rond het creëren van werkbaar werk voor medewerkers in woonzorgcentra lees je in onze werkbaarheidsrapporten.

Het magazine 'Met zorg organiseren' met inspirerende verhalen en verworven inzichten over anders organiseren in woonzorgcentra.

Dit project werd gefinancierd door de Vlaamse overheid.
zorg

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.