Samen innovatief organiseren
Opleidingen van de toekomst
Dit project kadert binnen de bredere oproep ‘Opleidingen van de toekomst’ van Europa WSE (het vroegere ESF). Om te kunnen anticiperen op de dynamiek van de arbeidsmarkt en het opleidings- en onderwijsaanbod hierop beter te laten aansluiten, is een gerichte focus op competenties noodzakelijk. Met de oproep ‘Opleidingen van de toekomst’ wordt er beoogd opleidingen te maken op basis van de resultaten uit de SCOPE competentieprognoses of uit gelijkaardige studies. Het project ‘Grote evoluties binnen de industrie’ (projectnummer 12322), kortweg GEIDI, focust zich op het tot stand brengen van opleidingen specifiek voor organisaties actief in de industriesector. Dit maatschappelijk thema wordt in 4 subthema’s opgesplitst waarbinnen de opleidingen zullen opgebouwd worden, nl. ‘Arbeidsorganisatie’, ‘Digitale upskilling’, ‘Soft skills’, ‘Technische upskilling’.
Anders organiseren
In de organisaties van de toekomst zien we een verschuiving van uitvoerende naar regelende activiteiten, zoals voorbereiding, ondersteuning, opvolging en coördinatie. Deze evolutie vereist van de medewerkers enerzijds meer (mentale) flexibiliteit en cognitieve vaardigheden om de toegenomen complexiteit te beheersen, met ook meer autonomie en planningsvermogen. Anderzijds zullen medewerkers meer dan vandaag moeten samenwerken. Communicatievaardigheden, en vooral de capaciteit om samen te werken met medewerkers met achtergronden in andere disciplines, worden extra belangrijk.
Het volstaat niet om op individueel niveau op deze ‘soft skills’ in te zetten. Het komt er in de eerste plaats op aan het werk zodanig te organiseren dat zin voor initiatief en samenwerking verankerd zijn in de jobs van medewerkers.
Er bestaan heel wat opleidingen voor interne en externe organisatiecoaches om organisaties te leren begeleiden in een verandertraject richting meer autonomie en een slimmere samenwerking. In de praktijk blijkt:
- dat een integrale aanpak een belangrijke succesfactor is;
- dat organisaties op zoek zijn naar praktijkgerichte handvaten/tools/ methodieken waarmee ze zelf aan de slag kunnen, in combinatie met goede praktijkvoorbeelden;
- dat organisaties nood hebben aan een sterke multidisciplinaire benadering (management, productie, HR, preventie & welzijn enz.) om tot succesvolle implementatie van slagkrachtige organisaties met werkbare jobs te komen.
Doel en aanpak
Binnen dit project ontwikkelt Workitects enkele opleidingsmodules en test deze samen met een aantal sectorpartners uit. Het doel is om bedrijfsleiders, hr-professionals, leidinggevenden enz. inzichten bij te brengen rond innovatieve arbeidsorganisatie, gedeeld leiderschap, teamwerking en ondersteunende digitale technologieën; en om hen handvatten aan te reiken om op een integrale en participatieve manier aan de slag te gaan in hun organisaties. We zetten hen met andere woorden op weg om samen innovatief te organiseren.
Experience-dagen
We ontwikkelen en testen op dit moment een nieuw opleidingsformat, dat we de Experience-dagen dopen. Het gaat om interactieve opleidingsdagen waarin deelnemers worden onderdompeld in thema’s zoals: werkbaarheid, gedeeld leiderschap, teamwerking en digitalisering. Na het delen van theoretische inzichten, krijgen de deelnemers de kans om een paar praktijkgerichte tools live uit te testen en zetten we hen op weg om hiermee aan de slag te gaan in hun eigen organisaties.
In het najaar van 2023 organiseren we volgende Experience-dagen:
- Experience-dag: langer werken mét goesting
- Experience-dagen: teamcoaches samen in balans
- Experience-dag: mensgericht digitaliseren
Innovatieroute
We ontwikkelden het concept van een innovatieroute.