Primaire preventie

Context

Uit het Federaal Actieplan ‘Mentale veerkracht en preventie van stress op het werk’ van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) bleek dat de mentale druk bij vele werknemers hoog is en dat er een acute nood is om na de verschillende Covid-19-golven in te zetten op collectieve ondersteunende acties ter preventie van psychosociale risico’s.

Daarom beslisten de federale autoriteiten beslist om te investeren in het psychosociaal welzijn van werknemers. De Ministerraad keurde 11 subsidieprojecten goed die gericht zijn op het voorkomen en beheersen van psychosociale risico’s die eigen kunnen zijn aan de arbeidsomstandigheden in bepaalde sectoren. Workitects is betrokken bij twee van deze projecten, die de titel ‘PRE-WIN’ kregen. PRE-WIN staat voor Psychosocial risk Prevention through Workplace INnovation. Het doel is om psychosociale risico’s in bedrijven bij de bron aan te pakken, door hen te ondersteunen in het innoveren van hun arbeidsorganisatie.

Federale overheidsdienst logo

 

 

Doel en aanpak

In opdracht van en samen met respectievelijk Alimento (sectorfonds van de voedingsindustrie) en Cefret (sectorfonds van de textielindustrie), wil Workitects via dit project bedrijven in Vlaanderen en Wallonië stimuleren en ondersteunen om hun arbeidsorganisatie aan te passen om zo de werkbaarheid te verbeteren en psychosociale risico’s aan de bron aan te pakken.

Bedrijven worden ondersteund om zelf de pijnpunten in hun organisatie te detecteren aan de hand van het Workitects-organisatiecanvas, en verbeteracties op rails te zetten. Dit gebeurt onder andere via oefeningen die de participatie bevorderen, bijvoorbeeld gezamenlijk de workflow en arbeidsrelaties daarrond uittekenen, maar bijvoorbeeld ook door een afname van de Werkmeter als basis voor verdere actie.

Binnen het project werken we maximaal op maat van de bedrijven. We houden hierbij enerzijds rekening met de ondersteuningsvraag van het bedrijf (instapbegeleiding, implementatiebegeleiding, begeleiding rond specifieke kwesties), en ook de gewenste vorm van begeleiding (collectief/individueel). De doorgedreven aanpak op maat is essentieel om KMO’s te kunnen bereiken. Aan Wallonië werkt Workitects samen met LENTIC (Université de Liège).

Bereik

Volgende bedrijven gingen in de PRE-WIN-projecten al op één of andere manier aan de slag met onze inzichten en methodieken:

  • Voedingindustrie: Biobakkerij De Trog, Klaasen & Co, Signature Foods, Dierendonck, Willems Biscuiterie, Verbau, Couplet Sugars, Iscal Sugar, Solarec, Copains Goup, Brasserie Lupulus, Ecofrost, Boulangerie de France/Diversifoods, Brasserie Lefebvre, Brasserie Thor-Valduc, Dessert Factory, Belourthe, Botalys, Solarec, Danone, Remo-Frit
  • Textielindustrie: Balta, Revor Group, Milliken, Associated Weavers, Nyobe

In samenwerking met:

Vragen over dit project?

Lieven Eeckelaert

Lieven Eeckelaert

0473 96 16 99

Lopende innovatieprojecten

x

Hoe maak je werk lichter én slimmer in de voedingsindustrie? Met AMR4FOOD onderzoeken we hoe autonome mobiele robots (AMR’s) specifieke logistieke taken kunnen overnemen, zonder de mens uit het werk te halen. Flanders’ FOOD, Sirris, Workitects en Alimento bundelen hun expertise in technologie, arbeidsorganisatie en sectorkennis. Via praktijkcases, demonstratoren en een concreet stappenplan helpen we voedingsbedrijven én technologieaanbieders op weg naar mensgerichte innovatie.

x

In het WIDE-project gaan we met zes industriële KMO's uit diverse sectoren (voeding, textiel, hout) gedurende anderhalf jaar aan de slag. Het doel is om hun digitaliseringsplannen succesvol te laten implementeren, met oog voor de betrokkenheid van medewerkers en de werkbaarheid van hun jobs. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Flanders’ FOOD, ILVO, Sirris, Alimento, Cobot en Woodwize.

x

Doorlooptijden verkorten, dat is het doel van dit project. Op die manier kunnen bedrijven groeien door hun producten sneller op de markt te brengen; de winstgevendheid te verhogen door de kosten te verlagen; de leveringsprestaties en de kwaliteit te verbeteren. Het Interreg-project QRM4.0 ondersteunt KMO's om aan de slag te gaan met hun doorlooptijd.

Magazine

Dierendonck

Van versnelling naar verbetering: Dierendonck leert anders organiseren

Op korte tijd stampte slagerij Dierendonck zes nieuwe winkels, twee restaurants, twee versnijdingsateliers en een webshop uit de grond. Maar al dat groeien, dat doet soms pijn. Ons Innovatielab: anders organiseren gaf hen de handvaten om wendbaarder te worden en te blijven.

Coenco

Groei met grip: eigenaarschap als fundament bij Coenco

Hoe laat je een kleine onderneming groeien zonder klantgerichtheid te verliezen? Volgens Michael Catrysse van Coenco, producent van brouwinstallaties, draait het om de juiste balans tussen sturen en loslaten. Medewerkers krijgen veel vrijheid in de dagelijkse werking, terwijl de vennoten focussen op strategie en tactiek.

Formaat

Formaat versterkt open jeugdwerk met wendbare organisatie

Een organisatie die inzet op open jeugdwerk, moet zelf ook open en wendbaar zijn. Dat is precies wat Formaat vzw de voorbije jaren heeft waargemaakt, door haar werking te hertekenen volgens de principes van IAO en Holacracy. HR- en IAO-coach Katrien Van de Mosselaer neemt ons mee in hun verhaal. 

Klaasen&Co

De inzichten en impact van het innovatielab bij Klaasen & Co

Hr-manager Ilse Nuyts nam samen met enkele directieleden van familiebedrijf Klaasen & Co deel aan ons Innovatielab: anders organiseren. Drie jaar later blikt ze terug op de ingrepen die ze deden en de successen die ze vandaag nog steeds vieren.

Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre, waar traditie en innovatie een winning team zijn

Passie en vakmanschap is wat Brasserie Lefebvre groot maakte. Om de traditie ook in de toekomst te waarborgen, zette de brouwerij een ingrijpende digitale transformatie in gang.

Ecofrost

Ecofrost brengt haar teams in balans

Door automatisering zien veel maakbedrijven er helemaal anders uit. En ook de jobs zijn veranderd. Handwerk wordt controle- en ondersteunend werk. Maar hoe laat je iedereen harmonieus samenwerken in zo’n nieuwe omgeving? Ontdek hoe diepvriesproducent Ecofrost het aanpakt.

WEB werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams bij WEB Werkt

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade

Arcade kiest voor leiderschap in verbinding

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

Vierklaver

De Vierklaver verkent teamcoaching in autonome teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.