Opleidingen & inspiratiesessies

Voor organisaties zijn we graag een inspiratiebron en klankbord om een frisse blik te ontwikkelen op organisatieontwerp. Adviseurs en consultants nodigen we uit om op de hoogte te blijven van de nieuwste evoluties binnen innovatief organisatieontwerp, teamontwikkeling en leiderschap.

Workitects opleidingen
Verandering

Begeleiding

De afgelopen 10 jaar bouwden we een stevig track record op in de begeleiding van organisaties en bedrijven naar meer werkbaar werk en innovatief organisatieontwerp. Ook teamontwikkeling, gedeeld leiderschap en autonome teamwerking liggen binnen onze comfortzone. 

Onze begeleidingen kaderen steeds in een onderzoeksproject of in de ontwikkeling van werkinstrumenten. Individuele ontwerpvraagstukken beantwoordt een Workitect uit ons netwerk.

Onderzoek & publicaties

Thema's en methoden waar organisaties of adviseurs op vastlopen binnen een herontwerp, onderzoeken we. We trachten er een antwoord op te bieden. En daarvoor gaan we evidence-based te werk. Ons onderzoek leidt tot nieuwe werkwijzen, tools en trainingen waarmee we organisaties en adviseurs ondersteunen binnen een herontwerp. Zo trachten we de slaagkans van verandertrajecten te verhogen.

In de boeken en publicaties die we uitbrengen, bundelen we onze inzichten, onderzoeksresultaten en praktijkervaringen.

Onderzoek
Instrumenten

Werkinstrumenten

Gesterkt door onze praktijkervaring en academische kennis, ontwikkelden we digitale en fysieke tools. Consultants gebruiken deze in het werkveld. In sommige gevallen kunnen organisaties er ook zelfstandig mee aan de slag.

Elk van de tools zoomt in op een ander aspect van organisatieontwerp. Onze werkinstrumenten tonen concreet aan wat de link is tussen, onder andere: structuurkeuzes en welzijn op het werk, structuur en performantie, leiderschapsgedrag en teamwerking.

Magazine

Hart voor Wichelen

Anders organiseren in tijden van Corona

Hoe beleeft woonzorghuis Molenkouter de Coronacrisis? Interview met Els Meuleman, directeur van een woonzorghuis dat aan de slag is met innovatief organiseren, ook tijdens deze periode. 

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?

werkbaarwerk

Hoe was het op het werk vandaag?

Het antwoord op deze dagelijkse vraag houdt meer in dan je zou verwachten. Het kan een indicatie zijn van de werkbeleving of de werkbaarheid van je job. 

Innovatieve woonzorgcentra

Hoe staat het met de werkbaarheid in onze woonzorgcentra?

We organiseerden een werkbaarheidsbevraging bij 20 Vlaamse woonzorgcentra. Uit deze studie kunnen we al 3 lessen trekken. 

Project Woonzorgcentra

Infosessies IAO in woonzorgcentra

In het voorjaar van 2019 starten we begeleidingstrajecten bij twintig woonzorgcentra. Deze woonzorgcentra worden twee jaar ondersteund in een veranderproces op vlak van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).