Productieprocessen optimaliseren

  • Kan je als maakbedrijf je productiviteit en klantgerichtheid verhogen?
  • Kan je doorloop- en levertijden verkorten, en tegelijkertijd zorgen voor meer werkgoesting en betrokkenheid bij de medewerkers?

Ja dat kan, door het werk anders of slimmer te organiseren. De bureaucratische werkvorm ­– waarbij het werk wordt verknipt in kleine deeltjes en waarbij mensen afhankelijk zijn van beslissingen van andere afdelingen en leidinggevenden – moet baan ruimen voor innovatievere organisatievormen.

Vanuit deze insteek ging Workitects samen met het FlandersMake@UGent Corelab ISyE (Industrial Systems Engineering) binnen het Flanders Make-project Manuwin (Manufacturing Workplace Innovation, HBC.2017.0311) op pad met een aantal Vlaamse maakbedrijven: Bekintex, Daikin, Hansen Industrial Transmissions, Metaalconstructie Vanderscheuren, Niko, Scandinavian Tobacco Group en voestalpine Sadef.

 

Doelstelling

Deze bedrijven begeleiden bij het herontwerpen en ontwikkelen van hun arbeidsorganisaties en hierbij te leren van hun verandertrajecten en doorgevoerde interventies.

Maakindustrie
Doel manuwin

Tools en methodieken

Vanuit de verschillende trajecten werden een aantal datagedreven tools doorontwikkeld en getest:

  • Information flow mapping: methode om de stroom van informatie langs de waardestroom in kaart te brengen en aan te duiden waar data worden gecreëerd, waar ze worden opgeslagen en wie die gaat gebruiken.
  • Teamontwerp: aanpak om vanuit het Workitects-organisatiecanvas (productie)teams te ontwerpen en samen te stellen – van de opdrachtbepaling van teams op organisatieniveau (macrostructuur) tot de werk- en rolverdeling op teamniveau (microstructuur).
  • Team-KPI’s: inzichten om de juiste ‘key performance indicators’ voor een productieteam te kiezen en zo de resultaatgerichtheid te bevorderen.
  • Werkbaarheidsmeting: doorontwikkeling van de online werknemersbevraging Werkmeter, om de werkbeleving en jobkenmerken op vlak van kennis, informatie en planning in kaart te brengen.

Datagedreven organiseren

De inzichten uit het Manuwin-project werden vertaald in de publicatie ‘Datagedreven organiseren - inspiratiegids voor het ontwerpen en ondersteunen van productieteams’. Deze gids reikt bedrijfsleiders, zaakvoerders, hr- en productiemanagers, en andere leidinggevenden uit maakbedrijven inzichten, methodieken en praktijkvoorbeelden aan om de wend- en werkbaarheid van hun organisatie te verhogen. Workitects en ISyE leggen hierbij de focus op het in kaart brengen en aanwenden van relevante data om productieteams anders in te richten en beter te ondersteunen in hun werking en ontwikkeling.

In samenwerking met:

Lopende innovatieprojecten

ESF

In dit project ontwikkelen en testen we een aantal ervaringsgerichte opleidingsmodules rond innovatieve arbeidsorganisatie, gedeeld leiderschap, teamwerking en ondersteunende digitale technologieën. Dit doen we in samenwerking met de sectorpartners Alimento, Cobot, Co-Valent, Grafoc, Woodwize en PaperPackSkills.

x

In het WIDE-project gaan we met zes industriële KMO's uit diverse sectoren (voeding, textiel, hout) gedurende anderhalf jaar aan de slag. Het doel is om hun digitaliseringsplannen succesvol te laten implementeren, met oog voor de betrokkenheid van medewerkers en de werkbaarheid van hun jobs. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Flanders’ FOOD, ILVO, Sirris, Alimento, Cobot en Woodwize.

x

In dit project focussen we op bedrijven in de agrovoedingsketen die digitale data beter willen inzetten door ze te delen met ketenpartners. Technologisch is datadelen haalbaar, maar het organisatorisch luik en de impact op werkbaarheid is nog onderbelicht. CHAIN connecteert bedrijven, maar vooral mensen: Connecting Humans in the Agrifood INdustry.

x

Doorlooptijden verkorten, dat is het doel van dit project. Op die manier kunnen bedrijven groeien door hun producten sneller op de markt te brengen; de winstgevendheid te verhogen door de kosten te verlagen; de leveringsprestaties en de kwaliteit te verbeteren. Het Interreg-project QRM4.0 ondersteunt KMO's om aan de slag te gaan met hun doorlooptijd.

x

In dit project stomen we voedingsbedrijven klaar als fabriek van de toekomst in een digitale wereld. De introductie van digitalisering betreft niet louter een technische investering, maar heeft een grote impact op medewerkers. Deze impact willen we tijdens dit project demonstreerbaar en tastbaar maken, alsook de operatoren zelf ondersteunen met tips en tricks hoe digitale tools optimaal ingezet kunnen worden op de werkvloer. 

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.